TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  01.08.2012 10:20:05

Operátorům se vrací povinnost uchovávat údaje o komunikaci, souhlasil i prezident

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Václav Klaus ve středu podepsal novelu zákona o elektronických komunikacích, informoval Mediafax tiskový odboru Hradu. Norma operátorům znovu ukládá za povinnost uchovávat údaje o tom, kdo, odkud, s kým a po jakou dobu komunikoval, a to půl roku zpětně.

Novela vrací do zákona zpět povinnost uchovávat a oprávněným orgánům poskytovat provozní a lokalizační údaje o elektronické komunikaci zákazníků operátorů.

Data o provozu na síti jsou přitom zásadní například při prokazování počítačové kriminality. Údaje o poloze můžou pak posloužit během pátrání po majiteli mobilního telefonu, který je podezřelý z trestné činnosti. Operátoři budou muset nově ale také zavést přísnější technicko-organizační opatření k ochraně těchto citlivých informací.

Druhá část úpravy novelizuje ustanovení trestního řádu, které s elektronickou komunikací souvisí. Změna má zpřísnit podmínky pro získání povolení k zjištění provozních a lokalizačních údajů. Zavádí také povinnost zpětného informování operátorů, což funguje už například u odposlechů.

Bez zákonné úpravy by kriminalistům a dalším subjektům k 30. září letošního roku možnost požadovat takové údaje skončila. Původní ustanovení totiž Ústavní soud právě k tomuto datu ruší. Soudci měli za to, že podmínky pro získávání dat jsou definované jen obecně, proto se bude upravený paragraf vztahovat například jen na trestné činy se sazbou od tří let vězení výše.

Třetí a pátá část novely se týkají zákonného vymezení pravomocí Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství. Norma doplňuje a zpřesňuje oprávnění zpravodajských služeb požadovat provozní a lokalizační údaje. Agenti by je měli nově dostávat za podmínek shodných s odposlechy.

Mezi pasáže věnované zpravodajským službám je vklíněná úprava zákona o dohledu v oblasti kapitálového trhu. Její součástí je přesnější vymezení účelu, pro který je Česká národní banka (ČNB) při výkonu dohledu nad kapitálovým trhem oprávněná požadovat provozní a lokalizační údaje. Autoři normy tu promítají princip proporcionality a subsidiarity, které vyžadoval Ústavní soud. ČNB má nově navíc žádat o písemný souhlas k poskytnutí dat předsedu senátu pražského vrchního soudu.

Novelu připravilo ministerstvo vnitra, kterému asistovaly rezorty spravedlnosti a průmyslu a obchodu.

Jan Kálal, Tereza Veselá, Filip Nachtmann, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688