Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  26.07.2012 11:20:49

Ziskové strategie pro zemní plyn.


“Akcieatrhy.cz“Zemní plyn, mocná zbraň v boji o energetické zdroje.
V několika minulých letech trpěly USA snižující se nabídkou zemního plynu, i když bylo známo, že vlastní obrovské zásoby této suroviny v úložištích z břidlic. Nové způsoby těžby zemního plynu – frakování a směrové vrty – umožňují tato ložiska těžit. Tento způsob těžby umožňuje těžit plyn v množství požadovaném v roce 2010, ovšem za ceny roku 1992.

Frakování a směrové vrtání
„Frakování“ je vhánění vody s pískem a chemikáliemi do vrtu za účelem rozrušení horniny, aby tak byl uvolněn zemní plyn zachycený mezi břidlicovými pláty. Směrové vrtání pak slouží k provrtání břidlicového ložiska ve směru skrze směrové uložení břidlicových plátů, čímž se uvolní cesta k volnému průchodu zemního plynu.

Většinu zemního plynu, která je zachycena v břidlicové hornině, totiž nelze klasickými těžebními technikami vytěžit. Frakování a směrové vrtání představují nové technologie, které umožňují tento nedostatek klasické těžby odstranit.

Jak na zisky ze zemního plynu?
Investoři mohou z vývoje v těžbě zemního plynu těžit dvěma způsoby.

Frakování a směrová těžba otevřely obrovské přírodní zásoby zemního plynu. Ve skutečnosti jde o tak vysoké zásoby, že takto získaný zemní plyn nemohou USA samy spotřebovat. To způsobilo masivní přesycení zásob a 50% pokles cen od ledna 2011. Cena je v současné době natolik nízká, že na to mohou mnozí producenti zemního plynu doplatit.

Čtěte dále:


Nicméně staré ekonomické pořekadlo zní: Léčbou na nízké ceny jsou nižší ceny.

1. Zisky z evropského břidlicového zemního plynu
Zdroje zemního plynu z břidlic těženého v Evropě se dostaly do hledáčku investorů na začátku roku 2010. Nejlepší příležitost leží v nákupu malých firem, které nabízejí nejvyšší příležitost ke zhodnocení.

Například malá těžební, plynárenská společnost Realm Energy International, zhodnotila cenu svých akcií během osmi měsíců o 364%. Soukromá akciová společnost Cuadrilla Resources z Velké Británie zhodnotila cenu akcií během 16 měsíců o 620%.

Další obchodní příležitostí je současný přebytek nabídky zemního plynu na trhu. Snižování objemu produkce od velkých hráčů na trhu musí zákonitě vyústit ve snížení zásob, snížení nabídky a do následného zvýšení cen zemního plynu.

Pokud se investoři zaměří na společnosti, které by z tohoto scénáře mohly těžit, mohou očekávat příjemné zisky, poté co se cena zemního plynu vydá opět vzhůru. Kdo vstoupí do trhu v současné době, bude muset zřejmě muset nějakou dobu čekat, než se zmíněný scénář uplatní, ale následné zisky mohou být enormní.

V každém případě lze očekávat výraznější pohyb cen po dokončení investičních projektů na zkapalňování zemního plynu v USA a jeho následném exportu do Asie.

2. Zisky z těžařských servisních firem
Když dojde na trhu se zemním plynem k obratu, těžařské společnosti začnou zvyšovat těžbu. Ne všechny společnosti mají své vlastní těžařské kapacity a většina používá k výstavbě vrtů specializované firmy. Všichni máme v paměti havárii vrtné plošiny Deepwater Horizon společnosti Transocean, kterou měla pronajatou firma BP, pro kterou firma Transocean prováděla ropný vrt.

I v současné době je o služby těchto vrtařských společností zájem ze strany producentů zemního plynu, protože se všichni připravují na následné kolo těžebního cyklu. Jakmile dojde k potřebě zvýšit těžbu, dojde také ke zvýšení zájmu o služby vrtných společností provádějících frakování a směrové vrtání. Vzhledem k tomu, že o jejich služby bude veliký zájem, dojde také ke zvýšení jejich příjmů a akcie těchto firem vystřelí vzhůru, protože na trhu bude tak veliký zájem o jejich služby, že to nebudou moci najednou zvládnout.

Vstup do servisních společností, provádějících směrové vrtání a frakování je tedy druhým směrem, kudy by se mohli investoři hledající zajímavé investiční příležitosti ubírat. Během následujících několika let lze očekávat od těchto společností výrazné zisky a tím pádem i růst ceny akcií.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688