TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.07.2012 15:00:05

Vodní elektrárny ČEZ za první letošní pololetí zvýšily svůj výkon meziročně o 19%

PRAHA (MEDIAFAX) - Vodní elektrárny energetické skupiny ČEZ během prvního pololetí letošního roku zvýšily svůj výkon v meziročním srovnání o 19 procent. Skupina o tom informovala ve středu s tím, že vodní elektrárny dodaly do sítě více než jeden milion KwH elektřiny, což by pokrylo roční spotřebu 280 tisíc domácností.

„Za zvýšenou výrobou vidíme nejen příznivé klimatické podmínky ale i projevující se efekty plynoucí z programu modernizace a ekologizace našich výrobních zdrojů,“ řekl Zdeněk Saturka, ředitel Vodních elektráren ČEZ.

Žebříčku výroby v jednotlivých vodních elektrárnách ČEZ dominují tradiční velké zdroje: přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně (řeka Divoká Desná; do sítě dodáno 218,1 milionů kWh) a Dalešice (Jihlava; 167,1 milionů kWh) a vodní elektrárny Orlík (Vltava; 188,4 milionů kWh) a Slapy (Vltava; 157,6 milionů kWh).

Nejlepším z dosavadních měsíců roku byl zatím z hlediska dodávky ve vodních elektrárnách ČEZ březen (do sítě dodáno 221,2 milionu kWh), rekordní výrobu v rámci jednoho měsíce zaznamenala v lednu přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně (50,8 milionu kWh).

„Vedle produkce ekologické energie přispívají velké vodní elektrárny významně ke stabilizaci energetické soustavy. Díky jejich velké pružnosti jsou nenahraditelným zdrojem podpůrných služeb, bez kterých by se soustava České republiky neobešla,“ přidává k funkci vodních elektráren Zdeněk Saturka.

Podle informací ČEZu pokračuje dlouhodobý program modernizace a ekologizace vodních elektráren kontinuálně. Ještě letos bude zahájena generální oprava elektrárny na Lipně s předpokladem navýšení účinnosti o pět procent a navýšení roční výroby o čtyři miliony kWh.

„V dalších letech se tak ve stále větším rozsahu začnou na objemu produkce projevovat pozitivní efekty vyplývající z těchto modernizací. V roce 2022 počítáme s celkovým přírůstkem produkce ve vodních elektrárnách o více než 60 milionů kWh ročně,“ uvedl Saturka. To bude podle jeho slov znamenat elektřinu pro dalších 17 tisíc domácností a úsporu emisí CO2 zhruba o 60 tisíc tun.

Již dříve zmodernizovaná soustrojí a nové technologie zajišťují lepší zpracování hydropotenciálu také na elektrárnách v Kamýku, Slapech, Mohelnu, Vraném nad Vltavou a přečerpávacích vodních elektrárnách Dalešice a Štěchovice.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688