TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  17.07.2012 09:40:05

DTest: Za přetočený tachometr odpovídá prodejce auta

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle spotřebitelského časopisu dTest za přetočený tachometr odpovídá prodejce auta. Časopis o tom blíže informoval v úterý.

Pro zákazníky, kteří kupují ojeté auto, je jednou z klíčových informací počet najetých kilometrů. Pokud po koupi zjistí, že stav tachometru neodpovídá realitě, od prodejce se zpravidla dozví, že on za správnost informace neručí. Podle časopisu to ale není pravda.

"Autobazary při prodeji auta dávají do smluv podmínku, podle níž za rozdíl mezi skutečným počtem kilometrů a stavem uvedeným na tachometru prodejce neodpovídá. Takové ustanovení znamená pro kupujícího značnou nerovnováhu v právech a je tedy podle občanského zákoníku neplatné," upozornil vedoucí právní poradny časopisu dTest Lukáš Zelený.

Kupující by podle něj měl následně zvolit některé z právních řešení. Jedním z nich je odstoupení od smlouvy, kterého zákazník nejčastěji využívá, pokud po zjištění skutečného stavu najetých kilometru nemá o auto zájem. Má-li vozidlo najeto o několik desítek tisíc kilometrů více, než uvádí tachometr, jde o rozpor s kupní smlouvou, který je opravou neodstranitelný. Další variantou je požadovat po prodávajícím slevu z kupní ceny.

Jak časopis uvádí, vzhledem k tomu, že přetočení tachometru při prodeji ojetého automobilu lze kvalifikovat jako trestný čin podvodu nebo poškozování spotřebitele, lze se obrátit také na Státní zastupitelství nebo Policii ČR a podat trestní oznámení.

"Pro ty, kteří si s právním postupem nevědí rady, připravil časopis dTest vzorové dopisy ´Odstoupení od kupní smlouvy pro přetočený tachometr´ a ´Trestní oznámení na prodávajícího auta s přetočeným tachometrem´, které jsou zdarma ke stažení na www.dtest.cz/tachometr. S dotazy ohledně podobných obchodních praktik se lze rovněž obrátit na poradenskou linku na telefonním čísle 299 149 009," uzavřel Lukáš Zelený.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688