Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  04.07.2012 20:28:27

Ačkoli české země si užijí prodloužený víkend, globální trhy pojedou naplno

Zaměstnaným v českých zemích se poštěstí užít si hezký prodloužený víkend, který tentokrát obsáhne čtyři dny v kuse. Zatímco my budeme ve čtvrtek a v pátek odpočívat, globální trhy pojedou naplno dál, přičemž na ně budou čekat dvě události, které nás sice bezprostředně minou, avšak jejich důsledky můžeme pocítit již v pondělí.

První z nich bude čtvrteční zasedání ECB, které zřejmě přinese nejen snížení hlavní repo sazby (o 25 bazických bodů), ale možná i redukci tzv. depozitní sazby. Ta se sice v současné době nachází již na 0,25%, přesto je ale dostatečně atraktivní na to, aby komerční banky v eurozóně parkovaly na depozitním účtu u ECB stamiliardy eur. A právě od snížení depozitní sazby na (téměř) nulu si ECB může slibovat, že banky si začnou volné rezervy půjčovat mezi sebou a do ekonomiky se tak dostane více likvidity.

Druhým zásadním momentem pro trhy pak budou v pátek zveřejněné statistiky z americké trhu práce. Očekáváme spolu s trhem, že americká ekonomika vygenerovala v červnu o něco méně než 100 tisíc pracovních míst, což bude již třetí neuspokojivý výsledek v řadě. Máli totiž docházet ke snižování míry nezaměstnanosti, musí trh práce vytvářet viditelně více než 120 nových pracovních měsíčně. Průměr za poslední tři měsíce však může činit jen 80 tisíc, což bude pro Fed silný podnět k tomu, aby v srpnu rozjel další vlnu měnové expanze.

Hodí se dodat, že nová vlna uvolňování měnové politiky ze strany ECB, Fedu, ale např. také Bank of England, může v letních měsících značně povzbudit všechna riziková aktiva – včetně středoevropských měn, akcií i dluhopisů.

Regionální měny budou žít ze zasedání centrálních bank

V úterý regionální měny využily dobré nálady na trzích a vesměs posilovaly, avšak nešlo o zisky nikterak dramatické. V případě páru EUR/CZK to znamenalo posun k 25,45.

Ve zbytku týdne bude region žít kromě amerických dat z trhu práce zejména zasedáními centrálních bank. Zatímco od čtvrteční schůzky ECB očekáváme snížení sazeb, které případně regionálním měnám prospěje, tak od dnešního zasedání polské centrální banky žádné kvantitativní změny neočekáváme. Nečekaný květnový pokles inflace těsně nad horní hranici tolerančního pásma NBP nás utvrzuje v názoru, že centrální banka (NBP) by již nemusela sáhnout ke zvyšování úrokových sazeb, a to ani v případě krátkodobého růstu inflace nad 4 % v letních měsících. Na konci roku by se inflace mohla dostat i pod horní hranici tolerančního pásma NBP (3.5 %) v důsledku výrazně zpomalujícího hospodářského růstu. Tyto tendence by měla potvrdit i nová inflační zpráva, kterou bude mít na svém středečním zasedání Výbor pro měnovou politiku k dispozici.

Kurz eurodolaru stále osciluje v relativně úzkém pásmu pod hranicí 1,26, když trh evidentně vyčkává na důležité události příštích dnů. Dnes je v USA svátek (Den nezávislosti) a na trzích by tak mohlo být klidněji. Může však jít do značné míry o klid před bouří, kterou mohou následně odstartovat čtvrteční zasedání ECB a Bank of England a také statistiky z amerického trhu práce (viz úvod).

 

Výnosy amerických dluhopisů rostly

Zatímco výnosy amerických dluhopisů směřovaly včera pozvolna vzhůru, v eurozóně byl až na výjimky klid.

Tou výjimkou je malá země, která vstoupila do měnové unie teprve nedávno - Slovinsko. To se podle agentury Bloomberg má stát šestou zemí, která oficiálně požádá o pomoc ze záchranných fondů z eurozóny. Důvodem má být navýšení kapitálu v největší slovinské bance (NBL), která je většinově vlastněna státem, a na které slovinský stát nemá. Výnosy slovinských vládních dluhopisů svízelnou situaci již vzaly v potaz, když výnos desetiletého vládního dluhopisu se již více než týden pohybuje nad hranicí 6,0%, přičemž pětiletý CDS kontrakt překročil 350 bazických bodů.

 

Ceny komodit zažily pozitivní seanci

Ceny komodit včera zažily další pozitivní seanci, během které jejich ceny výhradně rostly. Vítězem byla cena ropy - Brent posílil o takřka 3,5 % a po takřka měsíci se tak cena dostala nad 100 USD/barel. Příčiny posunu přitom nejsou zcela zřejmé - Írán sice opět začal vyhrožovat uzavřením Hormuzského průlivu, avšak tuto možnost nepovažujeme za příliš reálnou. Prozatím nejasný je i dopad stávek na norských zařízeních v Severním moři. Za zisky ropy i komodit všeobecně tak mohou stát sázky na další podporu ekonomiky ze strany centrálních bank (viz úvod). Na nejvyšší úrovně od poloviny května vystoupala i cena mědi, která se aktuálně pohybuje pod 7750 USD/t.

Zdroj: ČSOB

Čtěte exkluzivně na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/clanky/nazory-investicnich-odborniku-ekonomiky-v-rukach-impotentnich-politiku

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688