TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.07.2012 14:05:05

Zamítnutí dohody ACTA uvítali čeští politici napříč stranami (4.7.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Rozhodnutí Evropského parlamentu zamítnout dohodu ACTA uvítali čeští politici z levé i pravé části spektra. Smlouva obsahovala podle jejich mínění řadu chyb, zasahovala do občanských svobod, a pokud by tak neučinil europarlament, ten český by ji smetl ze stolu, shodli se pro Mediafax ve středu.

"Není to překvapivé a musíme to respektovat," okomentoval rozhodnutí Evropského parlamentu premiér Petr Nečas (ODS). Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) zdůraznil, že to nebude mít dopad do českého právního řádu. "Ukázalo se, že bylo rozumné, když jsme byli zdrženliví. Pro EU je v tuto chvíli důležité hledat jiné řešení ochrany duševních práv," řekl.

"Samozřejmě jsem rád, že se tak stalo," hodnotil zamítnutí dohody ACTA Evropským parlamentem poslanec za ODS a člen výboru pro evropské záležitosti Marek Benda. Připomněl, že sám byl jedním z prvních, kteří smlouvu kritizovali. "Smlouva se pokoušela petrifikovat stav, vrátit ho do doby před pěti lety,“ řekl Mediafaxu. Domnívá se, že dohoda by mohla ohrozit občanské svobody a zasahovat lidem do soukromí.

Stejný postoj zaujal i jeho kolega z výboru, poslanec Viktor Paggio (LIDEM). "Bylo to očekávatelné. Předcházela tomu negativní analýza Maastrichtské univerzity, následně smlouvu odmítly i čtyři evropské výbory. Já to čekal," řekl Mediafaxu. Krok Evropského parlamentu hodnotí kladně. "Ta smlouva byla špatně napsaná, obsahovala vágní pojmy. Stejně by to český parlament odmítl, ale já jsem rád, že se tak stalo na evropské úrovni," dodal.

Rozhodnutí Evropského parlamentu asi nejvíce ocenila Pirátská strana. "Jsme samozřejmě moc rádi. Odmítnutí ACTA dokládá, že v Evropském parlamentu existuje elementární demokracie. Jsem rád, že tlak občanů dokázal zastavit snažení obřích nadnárodních korporací a beru to jako vítězství (nejen) Pirátské strany," řekl místopředseda Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík. Ten navíc prozradil, že piráti se chystají zamítnutí v neděli v Riegrových sadech oslavit. "Součástí oslav bude i happening ukládání ACTA k ledu," dodal.

Mírněji se k problému staví poslankyně za ČSSD Hana Orgoníková. I ona však hlasování Evropského parlamentu hodnotí kladně. "Nesmíme dopustit, abychom omezovali internet. Musí se nad věcí vést odborná debata. Nemůžeme připustit, aby se omezovala svoboda slova, ačkoliv samozřejmě nesouhlasím s plagiátorstvím," řekla Mediafaxu.

Podobně se k problému postavil i místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Je to výsledek veřejné diskuze, výsledek reflexe. Předkladatelé návrhu neměli dostatečné argumenty pro omezení internetu," řekl Mediafaxu.

Dohoda ACTA byla vyjednána EU, Spojenými státy, Austrálií, Kanadou, Japonskem, Mexikem, Marokem, Novým Zélandem, Singapurem, Jižní Koreou a Švýcarskem s cílem posílit dodržování práv duševního vlastnictví na mezinárodní úrovni. Středeční hlasování Parlamentu znamená, že ani EU, ani její členské státy se k dohodě nemohou připojit.

Karolina Brožová, Tereza Veselá, Miroslav Kyncl, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688