TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  26.06.2012 10:05:19

ČBA: Česká ekonomika v letošním roce klesne více, než jsme předpokládali

PRAHA (MEDIAFAX) - HDP České republiky se v letošním roce propadne více, než jsme předpokládali, říká předseda vědeckého grémia České bankovní asociace (ČBA) Luděk Nidermayer. Ten o tom informoval v úterý s tím, že před třemi měsíci ČBA očekávala výsledky české ekonomiky na úrovni červené nuly.

„Zatímco na začátku roku analytici odhadovali mírný růst české ekonomiky v roce 2012 o 0,3 procenta, nyní již oslovení odborníci předpokládají propad českého HDP o 0,5 procenta,“ upozornil analytik Goldman Sachs Vladimír Dlouhý s tím, že výhledy pro naši ekonomiku jsou ve srovnání s regionem spíše pesimistické a česká ekonomika zpomaluje výraznějším tempem, než je tomu u okolních zemí. „Přesto se nedomnívám, že naplnění plánu vyrovnaného rozpočtu do roku 2016 by znamenalo záchranu pro českou ekonomiku a osobně bych na tomto cíli až tak nelpěl,“ uzavřel Dlouhý.

„V souvislosti se současným stavem české ekonomiky předpokládám, že nominální mzdy v letošním roce opět reálně klesnou,“ řekl David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

„Mezi dlouhodobá opatření vedoucí k rozvoji české ekonomiky ze strany nabídky řadím například transformaci vlády a veřejného sektoru nebo skokové zvýšení veřejných investic do lidského a sociální kapitálu, tedy do vzdělání, vědy, umění a kultury,“ uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Naopak krátkodobějším řešením by podle jeho slov mohlo být přeskupení veřejných výdajů směrem k výdajům s vyšším multiplikátorem nebo omezení vládní spotřeby. „Za dílčí opatření bych považoval například rozšíření podpory vývozu středních podniků na trhy v USA a v Asii,“ dodal.

„Náš velký problém je, že v České republice prakticky nevíme, jak tato země fungovala před 120 lety. V současné době jsme prakticky ve fázi degenerace malých a středních podniků a nevíme co s tím a to že si řekneme, že máme špatnou vládu, to ničemu nepomůže, to všichni víme. Česká ekonomika se potřebuje vrátit ke svým kořenům,“ řekl analytik Boston Ventures Miroslav Zámečník.

Podle posledních odhadů České národní banky (ČNB) zveřejněných 3. května bude česká ekonomika letos stagnovat vlivem výrazného zpomalení zahraniční poptávky a pokračující fiskální konsolidace. V příštím roce HDP vzroste o 1,9 procenta v souvislosti s oživením zahraniční poptávky.

Ministerstvo financí (MF) při své poslední prognóze z 12. dubna potvrdilo své lednové odhady, podle kterých si letos česká ekonomika nepatrně polepší o 0,2 procenta. Prognóza MF ale upozorňuje, že nelze vyloučit další eskalaci problémů v eurozóně, a tím pádem ani možnost přenosu případných negativních externích šoků do české ekonomiky.

ČBA vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 38 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti a podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688