Makroekonomika  |  25.06.2012 11:15:00

Důvěra v domácí ekonomiku se v červnu opět snížila

Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje o indikátorech důvěry v českou ekonomiku. Celková důvěra vyjádřena pomocí souhrnného indikátoru v měsíci červnu ve srovnání s květnem poklesla o 0.8 bodu.

 

Zmíněné indikátory měří důvěru v naši ekonomiku nejen mezi podnikateli, ale také mezi spotřebiteli. Co se týče podnikatelů, tak jenom odvětví obchodu hledí na naše hospodářství tento měsíc v meziměsíčním srovnání pozitivněji. Na druhé straně sektor stavebnictví, vybraných služeb a průmyslu vidí českou ekonomiku pesimističtěji. 

 

Průmysl hodnotí celkovou současnou hospodářskou situaci hůře, a to jak ve srovnání s minulým měsícem, tak se stejným obdobím loňského roku. Důvodem je zejména klesající domácí i zahraniční poptávka po jejich produktech. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů nezměnily.

 

Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila, což znamená, že jsou méně znepokojeni budoucím vývojem jejich vlastní finanční situace, jakož i celkovým ekonomickým stavem České republiky. V meziročním srovnání je tento ukazatel stále na nižších úrovních. Větší podíl dotázaných tentokrát očekává zvýšení nezaměstnanosti. Obávají se také růstu cen. Z těchto důvodu roste jejich úmysl spořit.

 

Ve srovnání s hodnotou v červnu 2011 je souhrnný indikátor důvěry nižší. 

 

 

 

 

Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688