Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  19.06.2012 09:54:59

Denní zprávy: úleva po řeckých volbách v Evropě měla jepičí život

Jepice by se divila, jak krátký život měla úleva po řeckých volbách. I když řecké akcie šly vzhůru, zbytek Evropy šel neúprosně dolů, španělské a italské akcie propadly shodně okolo 3 % a španělské výnosy na deseti letech vyskočily o 30 bps na 7,16 %. Strach investorů se stále z části týká primárně Řecka. I když vyhrály umírněné strany, jednání s Trójkou (MMF, EK, ECB) nebude vůbec jednoduché. Šéf vítězné Nové demokracie Antonio Samaras bude chtít po zachráncích rozložit plánované dodatečné úspory ze 2 na 4 roky. Kancléřka Merkelová sice Antoniu Samarasovi pogratulovala k vítězství a oddychla si, že k moci nenastoupí extremisté, o rozložení úspor v čase ale nechce ani slyšet. Jediné, co je pravděpodobně v tuto chvíli ochotna nabídnout, je uvolnění dodatečných peněz ze strukturálních fondů a větší pomoc EIB (Evropské investiční banky). Investory ale v tuto chvíli možná více než tvrdá vyjednávání mezi Athénami, Berlínem a Bruselem trápí situace na španělském trhu. Výnosy nad 7 % jsou neudržitelné a odrážejí přetrvávající nedůvěru ve španělský bankovní sektor.

Včera do tisku unikly předběžné odhady nezávislých auditorů, které ukazují, že španělské banky mohou potřebovat více než 100 mld. eur. Mezitím se nechal slyšet šéf americké ratingové agentury Egan-Jones, že španělské banky mohou potřebovat až čtyřnásobek toho, o co v tuto chvíli žádají. V tu samou chvíli Bank of Spain zveřejnila, že v dubnu odteklo ze Španělska 2,5 % vkladů a špatné úvěry vzrostly na 8,72 % - osmnáctiletá maxima. V tomto světle bude určitě zajímavé, jak se Španělům dnes povede prodat pokladniční poukázky a ve čtvrtek dluhopisy. Exponenciálně také rostou naděje vkládané do dlouho očekávaného summitu EU, který je na programu příští týden. Posun směrem k vyšší fiskální integraci a bankovní unii je ale během na dlouhou trať a těžko věřit, že by mohl zklidnit současné napětí na periferiích. Je otázkou, zda příslib vyšší integrace bude stačit ECB k tomu, aby se začala aktivně snažit udržet Španělsko ve hře.

 

Měnový trh po řeckých volbách zasažen spíše negativně

Euforie ze zřejmě (z hlediska eura) nejlepšího možného výsledku řeckých voleb trhům nevydržela ani celé pondělní dopoledne, a to se následně podepsalo i na středoevropských měnách. Výjimkou byl forint, kde investoři zřejmě sází na to, že změny zákona o centrální bance (měly by být oznámeny tento týden) se budou líbit mezinárodním věřitelům v čele s MMF. Premiér Orbán sice uvedl, že země si je schopna poradit i bez nové pohotovostní půjčky, avšak i on přiznal, že s ní to půjde lépe. Právě sázky na dohodu jsou přitom zřejmě hlavním důvodem toho, že forint se ve srovnání s koncem loňského roku obchoduje ze středoevropských měn na nejsilnějších úrovních. Česká koruna si načas oddychla po dobrém výsledku řeckých voleb, ale úleva pravděpodobně nebude trvat dlouho. Eskalace problémů na periferiích eurozóny nás pravděpodobně ještě čeká (viz EUR/USD) a proto držíme náš cíl pro výprodeje na 26,10 EUR/CZK. Domácí faktory včetně zasedání ČNB by neměly mít výrazný dopad. Čekáme sice snížení sazeb, s tím ale již trh v zásadě počítá a na tržní sazby by měl mít minimální efekt.

Euro si sice po zveřejnění výsledků řeckých voleb krátkodobě ulevilo, vše však naznačuje tomu, že šlo o úlevu pouze dočasnou. A tak ačkoliv kurz eurodolaru zahájil týden nad úrovní 1,27, rychle propadl pod hranici 1,26. Euro přitom netrápí pouze Řecko, ale také situace ve Španělsku. Přestože hlavní událostí nadcházejících dvou dní bude pro eurodolar zítřejší zasedání Fedu, ani dnešní kalendář nemusí projít bez povšimnutí. Kromě výstupů ze schůzky zemí G20, může zaujmout index podnikatelské nálady v Německu ZEW a rovněž rozhodnutí ústavního soudu této země o kompatibilitě záchranného fondu ESM s německým právem. Dokáže-li euro na některou z výše uvedených událostí zpevnit, budeme to považovat jen za krátkodobý výkyv v celkově medvědím trendu.

 

Řecko si ulevilo, ostatní dluhopisy zranitelných zemí pod tlakem

Jestliže Řecko si možná včera lehce ulevilo, pak dluhopisy ostatních zranitelných zemí měnové unie se dostaly pod obnovený tlak. Mohly za to špatné zprávy ze španělského bankovního sektoru (viz úvod), které katapultovaly výnos desetiletého španělského vládního dluhopisu až na úroveň 7,28 %, což je nejvyšší hodnota od roku 1996. Nedařilo se však ani italským vládním dluhopisům, jejichž výnosy opět přelezly hranici 6,0 %. Dnes Španělsko emituje pokladniční poukázky a bude zajímavé sledovat, jaký výnos bude stát akceptovat, protože výnosová křivka v poslední době dramaticky zploštěla, když výnosy nad jeden rok se již posunuly nad úroveň 4 %.

 

Ceny ropy klesaly, ostatní komodity zažily spíše klidnou seanci

Ropa Brent sice v pondělí v brzkém obchodování otestovala i 99 USD/barel, avšak prudký růst španělských výnosů nenechal nikoho na pochybách, že těžiště eurokrize se přesouvá právě do této země. Měsíční kontrakt na Brent (ICE) tedy nakonec propadl až pod 96 USD/barel. Další uvolnění podmínek na trhu konečně začala reflektovat i forwardová křivka, která je na krátkém konci takřka horizontální. Ostatní komodity zažily spíše klidnou seanci, cena zlata vyhlíží zítřejší zasedání Fedu poblíž 1620 USD/toz, zatímco základní kovy v průměru ztrácely necelé procento.

 

Zdroj: ČSOB

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Čt 08:18Pobyt koruny pod 25,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.08.2023Pohyb koruny pod 24,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
06.06.2020Posilování koruny může mít jepičí život (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688