TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.06.2012 19:20:05

Vláda schválila výroční zprávu o stavu veřejných zakázek

PRAHA (MEDIAFAX) - Dvě pětiny prostředků na veřejné zakázky v uplynulých pěti letech obcházely příslušný zákon prostřednictvím nejrůznějších výjimek a zakázek malého rozsahu. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou ve středu podle informací agentury Mediafax přijal Nečasův kabinet.

Zpráva kritizuje nadužívání jednacích řízení bez uveřejnění. "Zvláštní pozornost je třeba věnovat jednacímu řízení bez uveřejnění, neboť představuje nejméně transparentní metodu, jejíž aplikace je možná pouze při splnění zákonem stanovených podmínek. V zemích EU 15 se lze s touto metodou setkat skutečně výjimečně, neboť v průměru tvoří pouze 2,9 procenta zadávacích řízení," konstatuje dokument. V České republice je přitom jejich podíl podstatně vyšší a v případě veřejných zadavatelů kolísalo mezi 15 a 22 procenty, u sektorových zadavatelů dokonce mezi 28 a 38 procenty.

Vysoký je také počet zakázek zadaných pouze na základě jedné nabídky. Ty tvořily v roce 2011 celou třetinu všech zakázek, což je ale méně než v předchozích letech. V tomto ohledu je nejhorší situace v odvětví stavebních prací.

"Zatímco v roce 2006 bylo největší množství zakázek zadáno na základě pěti nabídek, od roku 2009 se stav zhoršuje a prudce narůstají zakázky zadané na základě jedné nabídky. Jejich podíl v roce 2011 již přesáhl 25 procent. Tento trend lze vnímat jednoznačně negativně a pro vysoce konkurenční prostředí v oblasti stavebnictví pro něj nelze najít ekonomické zdůvodnění," konstatuje zpráva

Při zadávání veřejných zakázek je také zanedbatelné využívání elektronických aukcí. Přes ty projde jen asi setina zakázek.

Zpráva také shrnuje poznatky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). ÚOHS konstatuje, že počet návrhů na zahájení správních řízení vzrostl mezi lety 2010 a 2011 o 24,7 procenta, počet podnětů 17 procent a počet správních řízení z moci úřední o 24,6 procenta. Výrazné je i srovnání počtu návrhů na zahájení správního řízení mezi roky 2008 a 2011. Jedná se o nárůst o 181 procent.

"Ještě markantnější jsou první měsíce roku 2012, kdy za I. čtvrtletí ÚOSH obdržel 175 podaných návrhů a 195 podnětů, což představuje narůst 69,9 procenta, resp. 12 procent. Počet zahájených správních řízení z moci úřední vzrostl dokonce o 250 procent na 45 případů. Prudký nárůst řízení je s největší pravděpodobností způsoben tím, že mnoho zadavatelů zahajovalo ještě podle podmínek zákona o veřejných zakázkách, tedy do konce března 2012," píše se ve zprávě

Mezi nejčastější pochybení při veřejných zakázkách patří podle NKÚ účelové dělení veřejných zakázek, nesprávné stanovení hodnotících kritérií, nejednoznačné vymezení předmětu veřejné zakázky, nedodržování zásad transparentnosti a rovného přístupu a omezování konkurenčního prostředí.

Jednou z nejsledovanějších v procesu zadávání veřejných zakázek jsou významné investiční programy. Jako nejproblémovější NKÚ označil veřejné zakázky v oblasti investiční výstavby ve spojení se zadavateli z okruhu měst, obcí a zadavatelů veřejných zakázek pro dopravní infrastrukturu.

"Konkrétní pochybení jsou následující nejednoznačné vymezení množství a druhu požadovaných prací (absence výkresové dokumentace, následné upřesňování předmětu díla a navyšování jeho ceny), nevyřazení uchazeče, který nesplnil technické kvalifikační předpoklady, zadání zakázky uchazeči, který neprokázal splnění kvalifikačního předpokladu způsobem stanoveným zákonem, neodůvodněné dělení veřejné zakázky a následné zadávání v podlimitním režimu," vyjmenovává ve zprávě NKÚ.

Dalšími pochybeními jsou podle NKÚ nezveřejnění řízení, nevyloučení nabídky uchazeče, která neobsahovala zákonem stanovené podmínky, vybrání jako nejvhodnější nabídky té, která byla podána až po lhůtě. Problémem je neexistence dokladu, na základě jakých kritérií byly nabídky hodnoceny či použití kritérií, která nevyjadřují ekonomickou výhodnost. Úřad kritizuje také praxi, kdy hodnotící komise stanoví váhu jednotlivých kritérií na začátku hodnocení ale nikoliv v oznámení zadávacího řízení, a také uzavírání smluv, které nebyly v souladu s vítěznou nabídkou a byly uzavřeny později, než stanoví zákon.

V letech 2010 až 2011 hodnota trhu veřejných zakázek klesala jak v nominálních, tak i relativních ukazatelích kvůli úsporným opatřením vlády. Meziroční poklesy jsou velmi významné a pohybují se kolem jednoho procentního bodu HDP.

Výroční zpráva obsahuje analýzu vývoje trhu veřejných zakázek v letech 2006 a 2011, shrnuje hlavní problémy v tomto sektoru a popisuje opatření, která jsou přijímána. Rozsah trhu tohoto trhu kolísá od 13 procent HDP v roce 2011 až po 16,4 procenta HDP v roce 2006.

Miroslav Kyncl, Jan Kálal, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688