TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.06.2012 12:03:52

Juncker vyzval k rychlému řešení bankovní krize ve Španělsku

BERLÍN (MEDIAFAX) - Šéf tzv. Eurogroup, tedy ministrů financí eurozóny, a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker vyzval k rychlému řešení bankovní krize ve Španělsku. Informovala o tom v sobotu agentura AFP.

"Řešení musí přijít rychle," uvedl Juncker v pátek pozdě večer v rozhovoru pro německý rozhlas.

Ve stejné době, Juncker trval na tom, že krize ve Španělsku není srovnatelná se situací Řecka. Chválil rovněž úsilí Madridu stabilizovat španělské veřejné finance.

Španělsko se v současnosti potýká s nárůstem nákladů na financování. Hlavními důvody jsou vysoká zadluženost a problémy bankovního sektoru způsobené splasknutím realitní bubliny. Madrid hledá způsob, jak najít peníze na financování rekapitalizace finančního ústavu Bankia, čtvrté největší španělské banky, která potřebuje finanční pomoc ve výši 19 miliard eur (410 miliard korun), celkově pak 23,5 miliardy eur. Potíže ale mají také další tamní banky. Agentura Fitch odhaduje, že na sanaci bank bude Madrid potřebovat 50 až 60 miliard eur, v krajním případě ale až 100 miliard eur. Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by to mohlo být mezi 40 až 80 miliardami eur.

Ministři financí zemí eurozóny budou podle evropského zdroje agentury AFP v sobotu řešit právě očekávanou žádost Španělska o pomoc pro španělský bankovní sektor. Podle zdroje se totiž očekává žádost Španělska o podporu, kterou potřebuje právě v problémech se topící španělský bankovní sektor. Telekonference tzv. Eurogroup, tedy ministrů financí eurozóny, by podle zdroje měla začít v 16.00 SELČ. "Cílem je dohodnout se na prohlášení o záměru Španělska požádat o pomoc a závazku Eurogroup k jeho přiznání," uvedl evropský vládní zdroj pro agenturu AFP.

"Neexistuje žádná časová osa a žádná volba nástroje (pro rekapitalizaci španělských bank)," řekl dále zdroj s tím, že se před konferenčním hovorem má sejít ještě pracovní skupina Eurogroup, která je složená z vysokých úředníků ministerstev financí, aby připravila podklady na tato jednání.

Španělsko podle sobotního vyjádření mluvčí tamního ministerstva hospodářství své stanovisko ale nezměnilo a nežádá o pomoc pro svůj bankovní sektor. "Nedošlo k žádné změně," odpověděla na dotaz, zda španělská vláda změnila tváří v tvář silnému tlaku svůj postoj ohledně hledání nového kapitálu pro španělské banky, aby se zabránilo vážným finančním šokům.

Na otázku, zda to znamená, že země nehledá finanční pomoc, řekla: "To znamená, že máme stejný postoj jako včera."

Španělská vicepremiérka Soraya Saenz de Santamaria už v pátek prohlásila, že vláda bude čekat na výsledky zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dvou nezávislých auditů španělského bankovního sektoru, až poté se podle ní země rozhodne. První nezávislý audit tamního bankovního sektoru, který se bude věnovat především tomu, jak hodně kapitálu sektor potřebuje, by měl být dokončen do 21. června. Druhý, podrobnější audit bank by měl být dokončen do 31. července.

Španělsko by se tak stalo čtvrtou zemí po Řecku, Irsku a Portugalsku, která by požádala o mezinárodní finanční pomoc od začátku dluhové krize měnového bloku.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688