TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.06.2012 08:02:01

Sněmovna vydala Davida Ratha k trestnímu stíhání (6.6.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v úterý vydali svého kolegu Davida Ratha (nez.) k trestnímu stíhání. Rozhodli tak v hlasování krátce před půl pátou odpoledne poměrem hlasů 183 pro vydání ku dvěma hlasům proti.

Proti usnesení ve znění "Poslanecká sněmovna rozhoduje, že stíhání Davida Ratha je přípustné" hlasoval Pavel Ploc (ČSSD) a Jaroslav Škárka (nez.)

V hlasování se zdrželi Jiří Paroubek (NS-LEV21), Marie Nedvědová, Vojtěch Adam, (oba KSČM), Dana Váhalová, Robin Böhmisch, Jan Chvojka (všichni ČSSD), všichni ostatní přítomní poslanci hlasovali pro vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání.

Rath se snažil před hlasováním poslance o své nevině přesvědčit zhruba hodinu. Ve své řeči upozorňoval na možná pochybení policie, na to, že je politickým vězněm i na to, jak ho pobyt ve vazební věznici v Litoměřicích ubíjí.

"Je to výsledek fungování chobotnice pana ministra Kubiceho, která dokonale připravila celou záležitost. Je to politická pomsta, odstranění opozičního politika, odstranění kritika," prohlásil Rath v projevu. Tvrdí, že proces je nelegitimní a nestandardní. Materiály a spisy jsou nekompletní, neúplné a vykuchané, řekl Rath ve sněmovně a naznačil, že spisy obsahují také části o "financování stran".

"Pan poslanec Rath je v postavení obviněného a může na svoji obhajobu říkat, co chce. I nepravdy," reagoval ministr vnitra Jan Kubice (nestr.). Odmítl i zmínku o chobotnici. "Přišlo mi to jako velmi pikantní tvrzení, protože mne spojoval se jménem údajného zdrojového člověka v jeho případu. A to má být pan Libor Gregor. Spojení Kubice chobotnice a Libor Gregor je přitom velmi zvláštní," prohlásil.

"Když jsem tehdy (před volbami v roce 2006) šel do branně-bezpečnostního výboru se zprávou o prorůstání organizovaného zločinu do politiky, tak na mne podali trestní oznámení pan Paroubek, pan Kočka starší, pan Ďuričko a dalším byl pan Libor Gregor," uvedl Kubice. Na dotaz agentury Mediafax pak doplnil, že další vystoupení Davida Ratha ve sněmovně v nejbližší době neočekává. "Domnívám se, že ne. Jeho bod skončil," prohlásil.

A právě Jiří Paroubek, jenž je jedním z těch, kteří na Kubiceho v minulosti podali trestní oznámení, v úterý podotkl, že má kauza Davida Ratha politický podtext.

"Já si myslím, že tady nebyly žádné důvody pro to, aby byl poslanec Rath držen ve vazbě. Určitě nechtěl uprchnout do Venezuely, ani do Bolívie, kde by třeba podpořil levicové režimy. Ani nehrozilo, že by ovlivňoval svědky, protože ti už jsou ovlivněni médii. To divadlo dnes v Poslanecké sněmovně bylo něco, co jsem ještě nezažil. Myslím, že to bylo úplně zbytečné, nedůstojné a nechutné od předsedkyně Poslanecké sněmovny, že se k něčemu takovému snížila, ti ozbrojenci nebyli zapotřebí," prohlásil Paroubek.

Ten také dodal, že se česká politika již dlouho pohybuje na hranici chlíva, jako hlavního viníka vnímá ministra vnitra Jana Kubiceho: "Jestli je ministrem vnitra člověk, který manipuloval třemi kauzami, ve kterých byly ničeny osudy lidí (podle Paroubka jde o takzvanou Kubiceho zprávu, kauzu biolíh a kauzu Budišov - pozn. red.), a stane se ministrem vnitra, to by bylo možné opravdu jen v Zimbabwe či v Pobřeží slonoviny. Ten zbabělec neměl ani tu odvahu vyslechnout moje slova, přitom věděl, že mu to řeknu do očí."

Rath se opřel také do státní zástupkyně Lenky Bradáčové, do policie i předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Bradáčová podle Ratha zneužila vazbu k lámání a týrání lidí a "nechala se zkorumpovat příslibem funkce na vrchním státním zastupitelství", policie se prý propůjčila k politickému boji a Němcová podle něho vydala soudu "svého poslance během minuty".

"Já se musím zastat státních zástupců. V tuto chvíli nejsou žádné důkazy, ani nepřímé, které by mohly vést k těmto mimořádně tvrdým argumentům," reagoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). "Respektuji to, že člověk, který je obviněný, se snaží obhajovat. Že používá ne vždy zcela pravdivé instrumenty. Ale argumenty, které byly použity například na adresu paní doktorky Bradáčové, považuji za mimořádně nekorektní a neseriózní," uvedl.

Podle Pospíšila by bylo "třeba dát na stůl jasná fakta, kdo komu co slíbil". "V tuto chvíli nemáme žádné volné místo ani na pražském, ani na olomouckém vrchním státním zastupitelství," prohlásil ministr spravedlnosti. Stávajícího šéfa pražských žalobců se ale Pospíšil snaží odvolat.

I přes Rathovy stížnosti na vedení procesu a dezinformace v médiích, se předseda VV Radek John domnívá, že orgány činné v trestním stíhání postupovaly správně. Sněmovna učinila dobře, že poslance policii vydala. "Už jako novinář jsem měl v rukou spoustu vyšetřovacích spisů od roku 1980. I jsem psal filmy o vlajkonoších. Měl jsem prostě v ruce práci policie. A myslím, že tohle je nejlépe vedené vyšetřování, které jsem ve svém životě viděl," řekl Mediafaxu.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach agentuře Mediaafx řekl, že jediným řešením situace jsoupředčasné volby. "Jak tak čtu co se dělo v poslanecké sněmovně a vidím obrázky z akce, a zároveň se rozrůstá počet trestně stíhaných a odsouzených poslanců, napadá mě jediné řešení. Zrušit poslaneckou imunitu, rychle rozpustit Sněmovnu a vypsat nové volby. Jinak to skončí většinovým rozhodováním spících a zločinců," poznamenal s narážkou na chování ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), který valnou část Rathova projevu prospal.

Poslanec David Rath je obviněný z přijetí sedmimilionového úplatku, hrozí mu až 12 let vězení. Exministr zdravotnictví, bývalý hejtman a současný poslanec byl policií zadržen v polovině května bezprostředně poté, co miliony v hotovosti přijal.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dříve doporučil plénu Poslanecké sněmovny zákonodárce policii vydat, a poslanci tuto žádost vyslyšeli.

parlamentní zpravodajové, Jiří Nováček, tyblova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688