TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  22.05.2012 11:45:11

Třinecké železárny loni skončily se ziskem 1,4 miliardy korun

TŘINEC (MEDIAFAX) - Loňský rok přinesl společnosti Třinecké železárny kladné hospodářské výsledky. Objem výroby se vrátil na úroveň let před krizí a firma skončila se ziskem téměř 1,4 miliardy korun, informovala v úterý mluvčí Třineckých železáren Lucie Drahošová.

„Přestože jsme v Třineckých železárnách v minulém roce plánovaně snížili produkci oceli a válcovaného materiálu, vyrobili jsme 2,48 milionu tun oceli, což je nejvíce v rámci celé republiky. V roce 2011 jsme navíc po dvou méně úspěšných letech dosáhli pozitivního hospodářského výsledku ve výši 1,337 miliardy korun po zdanění, což je víc, než jsme na počátku roku předpokládali,“ zhodnotil předseda dozorčí rady Třineckých železáren Tomáš Chrenek.

Třinecká hutní společnost, která nyní zaměstnává téměř šest tisíc lidí, loni prodala 2302 kilotun válcovaného zboží, v předchozím roce to bylo 2338 kilotun. "Celkové tržby za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží loni dosáhly výše 38,897 miliardy korun, což je nárůst o téměř dvacet procent proti 32,459 miliardy korun v roce předchozím. V roce 2010 firma skončila s prodělkem, a to ve výši 632 milionů korun," uvedla mluvčí.

Společnost loni také pokračovala v dalších investicích. Od roku 1997 přitom Třinecké železárny proinvestovaly téměř 15 miliard korun, přičemž jen do ekologických projektů směřovala zhruba třetina této částky. Nejvýznamnější loňskou investicí, a zároveň jednou z největších za posledních deset let, bylo opětovné spuštění koksárenské baterie č. 12. Rok a půl trvající modernizace přišla společnost na téměř dvě miliardy korun. „Díky modernizaci koksovny jsme získali zařízení, které vedle snížené zátěže životního prostředí efektivně vyrábí koks, jednu ze základních surovin pro výrobu železa,“ doplnil Chrenek.

„Všechny tradiční společnosti naší skupiny hospodařily v roce 2011 s kladným výsledkem,“ sdělil 1. místopředseda dozorčí rady Třineckých železáren Ján Moder s tím, že za úspěch může také fakt, že si firma v průběhu let 2009 a 2010 udržela své tradiční trhy, a podařilo se jí vyrovnat se s náklady na suroviny, které na rozdíl od víceméně stagnujících cen hotových výrobků neustále rostou.

Průměrný výdělek v uplynulém roce v Třineckých železárnách dosáhl výše přibližně 27 400 korun, což je o 4 500 korun více, než byl v roce 2011 průměrný výdělek v Moravskoslezském kraji.

Ilona Honusová, honusova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688