TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.05.2012 05:03:53

Bývalý americký prezident Clinton přijede ve středu do Prahy na energetický summit EGS24

PRAHA (MEDIAFAX) - Summit o změnách v evropské a české plynárenské infrastruktuře, energetické bezpečnosti a financování investičních projektů do energetické infrastruktury Energy Gas Storage Summit 2012 (EGS24) se uskuteční v Praze 23. až 25. května. Na slavnostní večer přijede i bývalý prezident USA Bill Clinton.

Hlavním cílem summitu je zmapovat změny, ke kterým dochází v celé Evropě v oblasti trhu se zemním plynem a otevřít diskusi o tom, jak jsou na ně Evropě a Česká republika připraveny.

V oblasti energetické bezpečnosti summit zhodnotí přeshraniční konektivitu nebo výstavbu a provoz strategických staveb, jako jsou například plynové zásobníky. Ty provozuje a staví 24 evropských zemí včetně České republiky a při zásobování průmyslu a domácností hrají stále významnější roli.

Summit se koná pod záštitou prezidenta Václava Klause, který na něm zároveň vystoupí. Mezi dalšími zúčastněnými by měli být například prezidentka Brazílie, Dilmy Vany Rousseffová a prezident Kypru Dimitris Christofias. Dále viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer, ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba (ODS), ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), členové Národní ekonomické rady vlády ČR (NERV) a zástupci velkých energetických společností jako jsou ČEZ, RWE a E.ON.

V podvečer hlavního jednání summitu, které se uskuteční ve čtvrtek 24. května, vystoupí ve Španělském sále Pražského hradu bývalý prezident USA Bill Clinton se svým pohledem na uspořádání světa v oblasti energetiky.

Organizátorem celé akce je česká energetická skupina CE Group. „Společnost rozvíjí už několik let projekty na vybudování rychlého zásobníku zemního plynu v lokalitě uranového dolu Rožná a také pracuje na projektu plynovodního propojení mezi českou a rakouskou soustavou plynovodem Mozart,“ představil aktuální činnost společnosti předseda představenstva CE Group Ladislav Dráb.

Ten dále uvedl, že úložiště v Rožné bude nejrychlejším plynovým zásobníkem kavernového typu v Evropě. Náklady na jeho vybudování se budou pohybovat na úrovni pěti až šesti miliard korun a samotná ražba podzemních chodeb pro ukládání plynu v Rožné zaměstná až 1000 lidí na dobu pěti až šesti let.

Dnešní podoba uskupení CE Group vznikla v roce 2002 založením společnosti Česká energie s orientací na energetiku. V roce 2007 CE Group založila společnost Česká plynárenská, do které se soustředí velkoobchodní aktivity se zemním plynem. V roce 2009 vznikla společnost GSCeP (Gas Storage Česká plynárenská) s cílem rozvinout a dokončit projekt vlastního podzemního zásobníku zemního plynu. Reakcí na systémové změny na evropském plynárenském trhu bylo založení společnosti České plynovody, která má za úkol připravit a realizovat projekt Mozart, tedy propojení české a rakouské plynárenské soustavy severojižním směrem.

Filip Sušanka, Jan Soukup, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688