TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.05.2012 18:30:05

Čermák: Neřízený bankrot Řecka a jeho odchod z eurozóny se přibližuje

PRAHA (MEDIAFAX) - Rozhovory o nové řecké vládě zkolabovaly a země směřuje k dalším předčasným volbám, které se uskuteční v polovině června. Řečtí politici si tak podle analytika ČSOB Jana Čermáka vybrali velmi nejistou cestu, která přivodí nejednu bezesnou noc lidem - především pak investorům.

"Výsledky voleb totiž podle našeho názoru mohou poslat k moci strany, které principiálně odmítají dále spolupracovat s oficiálními věřiteli, tj. s MMF a EU (kterým dluží přes 250 mld. eur). Takový scénář při vědomí toho, že řecký stát stále hospodaří s primárním deficitem (rozpočet je v mínusu i po očištění o náklady na dluhovou službu) povede k neřízenému bankrotu země. Řecko tedy nemá dost eur ani na výplaty důchodů ani např. na to, aby v krizi pomohlo domácím bankám," upozornil analytik Čermák s tím, že bude-li přitom uzavřen penězovod od oficiálních věřitelů, zemi nezbude než se vrátit k drachmě a všechny chybějící prostředky si hezky opět začít tisknout.

"Jinak řečeno, první exit jednoho z členů eurozóny se nyní jeví velmi pravděpodobný s tím, že konsekvence otevření této Pandořiny skříňky může být velmi dramatické. Ponechme teď stranou technikálie, kterak prakticky provést měnovou odluku - konec konců my, jakožto obyvatelé Československa máme ještě v živé paměti, že něco takového lze provést celkem snadno. To co by ovšem mělo každého zajímat je, jak se podaří potlačit nákazu, která se bude nevyhnutelně šířit Evropou (což už se fakticky děje)," podotkl Čermák.

Zrak je přitom podle něj třeba upnout k Evropské centrální bance (ECB), která je prakticky jedinou akceschopnou institucí, která může paniku v podobě odlivu kapitálu ze zranitelných zemí eurozóny zkrotit.

"Čeho se tedy od ECB můžeme v nejbližší době dočkat? Patrně budou obnoveny intervence na trzích dluhopisů, dále redukce oficiální úrokové sazby a pravděpodobně i dalšího kola dlouhodobých repo operací (LTRO). Nad to pak nelze vyloučit ani speciální likviditní zásahy v těch zemích měnové unie, kde bude docházet k masivnímu odlivu depozit," odhaduje další dění analytik ČSOB.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688