iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  16.05.2012 09:12:14

Akciový výhled 16.5.: Řecko směřuje k předčasným volbám, euro zažívá strmý pád! (+KITD)


iPoint.cz

Zpráva, kterou žádný z býků nechtěl slyšet, včera zaplavila světové finanční trhy. Ani jedné politické straně se nepodařilo sestavit vládu a Řecko tak čekají předčasné volby. Tuto zprávu investoři vnímají silně negativně s tím, jak průzkumy ukazují, že příští volby velmi pravděpodobně vyhrají radikálové odmítající úsporná opatření. Dost možná se jedná o klíčovou událost, která je prvním krokem pro odstoupení Řecka z eurozóny. Tato cesta se za daných okolností jeví jako nejrychlejší a nejjednodušší řešení, ovšem jaké následky ponese do budoucna lze nyní jen těžko předvídat. Z krátkodobého pohledu může tato volba rozpoutat dočasnou paniku na trzích s negativními důsledky pro reálnou ekonomiku ale i politické dění v Evropě. Na druhou stranu, pokud by se toto krušné období Evropě podařilo ustát, eurozóna by bez svého nejslabšího člena mohla přežít a posílit. Na měnovém trhu však nyní panují největší obavy o přežití eura od doby propuknutí skandálu s Řeckem v první polovině roku 2010 a spekulace na pád společné evropské měny mohou celý problém ještě pěkně přiostřit. Proč nezasadit smrtící úder, když je kořist zraněná a oslabená, že?

Evropské burzy po úvodním mírném růstu, kdy byl zveřejněn o něco lepší než očekávaný HDP v eurozóně, který mezikvartálně stagnoval (očekávání -0,2 % po předchozím -0,3 %), rychle otočila do červených čísel. Index Euro Stoxx 50 oslabil přes 1 % a eurodolar prudce oslabil o 0,8 % až k úrovni $1,2700.

US obchodování
Akcie na Wall Street při úterní seanci hledaly směr a z mírného růstu nakonec v závěru přetočily do záporu s tím, jak převážil negativní sentiment na trzích. Index S&P 500 odepsal 0,57 %, DJIA ztratil 0,50 % a NASDAQ Composite skončil o 0,30 % níže. Pod prodejním tlakem se dále nachází akcie Chesapeake Energy (CHK), když se společnost potácí s dluhovými problémy. Spekulace na pád společnosti podporuje růst ceny zemního plynu, která za poslední měsíc vzrostla až o 30 %. Bezmála 7 % včera odepsaly akcie Fossil (FOSL), což byl třetí nejhorší výkon z indexu S&P 500. Investoři na akciích FOSL uzavírají své pozice po zklamání z hospodářských výsledků zveřejněných minulý týden. Včera byla poslední možnost pro nákup akcií Facebooku v rámci primárního úpisu. S akciemi se na NASDAQ začne obchodovat již v pátek tento týden, tj. 18. 5. 2012...

Více o seanci na pražské burze, hospodářských výsledcích KITD a dnešním vývoji na trzích čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688