TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  16.05.2012 08:25:16

Hypoindex: Průměrná úroková sazba u hypoték v ČR v dubnu vzrostla na 3,7 procenta

PRAHA (MEDIAFAX) - Průměrná úroková sazba u hypoték v ČR v dubnu nepatrně vzrostla z březnových 3,68 na 3,7 procenta, klienti si sjednali 5435 hypotečních úvěrů, což představuje meziměsíční pokles o 676. Vyplývá to ze souhrnného ukazatele Hypoindex, který ve středu zveřejnila společnost Fincentrum.

Objemy hypotečních úvěrů znovu poklesly. V dubnu činily 9,07 miliardy korun, což je zhruba o 0,8 miliardy korun méně, než ukázala březnová čísla. Průměrná úroková sazba u hypoték se sice lehce zvýšila, ale například jednoleté fixace zaznamenaly velký pokles. Z březnových 4,37 procenta spadla na 4,18 procenta. I tak je to stále nejméně oblíbená fixace.

Největší přízni klientů se stále těší pětiletá fixace, jejíž sazby se sice zvýšily na 3,6 procenta, ale i tak zůstávají na příznivých hodnotách. Druhá nejoblíbenější fixace, tedy tříletá, v dubnu poklesla jen o jeden bazický bod na 3,79 procenta.

Hypoteční trh se nadále drží na úrovni zajímavých měsíčních objemů okolo devíti miliard korun, avšak již s mírným růstem sazeb. Meziměsíčně sice došlo k poklesu objemu, avšak ve srovnání s letošním silným březnem,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Developeři ze začátku roku avizovali větší zdražování. Zatím se ceny bytů nijak zvlášť nehýbou. Stále však zůstává mnoho neprodaných bytů, které jsou dostavěné a zkolaudované. Developery v podstatě nic netlačí, aby ceny u těchto nemovitostí snížili a snažili se je prodat. „Je zajímavé sledovat, jak developeři dále prodlužují své ´dočasné´ slevové akce v kontrastu loňských prohlášení o růstu cen. V souvislosti s ekonomickým vývojem je aktuálně růst cen bytů snem než blízkou realitou,“ upozornil Rajdl.

Počet uzavřených hypotečních úvěrů v dubnu sice klesl, ale banky se snaží s tím něco udělat. Nabízejí tedy svým klientům zajímavé akce, mezi které patří například snížení úrokových sazeb, bonus za věrnost nebo zjednodušení refinancování.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688