Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  11.05.2012 10:56:38

Nikkei 225. Technická analýza.


“Akcieatrhy.cz“Většinou panuje přesvědčení, že k tomu, aby obchodník udělal úspěšný obchod, je potřeba vědět, kam se trh vydá. To se zjišťuje nejrůznějšími způsoby. Četbou doporučení analytiků, sledováním zpráv na internetu, ekonomického zpravodajství, sledováním technického cenového indikátoru, atd. Ovšem přesné určení směru budoucího vývoje není nezbytně potřeba. Někdy můžeme naplánovat svůj obchod pro obě varianty vývoje a pak realizovat obchod až ve chvíli, kdy se cena rozhodne, kam půjde. Případ takového plánování si ukážeme na indexu N225.

Pokud se podíváme na japonský index Nikkei 225 v týdenním časovém rámci, vidíme na první pohled dlouhý svislý pád a následné více než 50% zotavení, které označuje týden, ve kterém postihlo Japonsko zemětřesení s následující vlnou tsunami. Maximum a minimum vytvořilo opěrné body pro klesající azurovou resistenci a rostoucí žlutou podporu. Nejdůležitější čarou v grafu je červená podpora/resistence, na úrovni okolo 9000 bodů, do které se index s oblibou trefuje jednou až dvakrát ročně. Tyto nárazy označené žlutými kroužky jsou charakterizovány změnou směru, pohybu indexu, nebo pokud se podaří hodnotě indexu projít skrz, tvoří pak tato čára odpor pohybu indexu z druhé strany. Tomuto druhu čáry se říká support/resistance, protože je to zároveň podpora (v levé části grafu) a zároveň je to resistance (v roce 2011).

Pro rozhodování, jestli se nacházíme na úrovni vhodné pro vstup do obchodu, je třeba se podívat, co lze z grafu tohoto typu vyčíst. Bod 1 tvoří průsečík klesající azurové trendové čáry a červené vodorovné resistence. Na této úrovni se cena odrazila, protože obchodníci čekající na odraz od klesající trendové čáry a jiní obchodníci čekající na odraz od vodorovné čáry došli současně k rozhodnutí, že hodnota indexu narazila na svůj limit a bude se odrážet.

Čtěte dále:
Technická analýza indexu Dow Jones. Procházíme dílčí korekcí.
Nikkei 225, nahoru nebo dolu?

V současné době se hodnota indexu nachází na úrovni 9000 bodů (bod 2) a zde se můžeme rozhodovat, jestli vstoupíme do obchodu. Pokud máme pocit, že se index odrazí, půjdeme na long, pokud projde, můžeme jít na short. V obou případech si můžeme stanovit poměrně úzké rozpětí pro příkaz stop, což vytváří velmi dobrý poměr Zisk/Ztráta pro takto naplánovaný obchod.
Pokud se index odrazí a bude stoupat, dojde velmi pravděpodobně k úrovni klesající azurové resistance, pokud by prošel skrz, velmi pravděpodobně dojde na úroveň žluté rostoucí podpory. Také pokud, by byl pád rychlý, zastaví se velmi pravděpodobně na průsečíku červené podpory a žluté trendové čáry (bod 3).

Jak zvolit směr obchodu? Musíme podrobně sledovat chování hodnoty indexu na úrovni hlavní Resistance/Support čáry. Průchod přes tuto čáru nebývá hladký, ale čára je překročena několikrát tam a zpátky, než pokračuje v původním směru. Než hodnota indexu pokračuje dál, otestuje nejprve čáru z druhé strany. Pokud se bude hodnota indexu N225 odrážet, otestuje hodnotu podpory na úrovni 9000, před svým konečným odrazem, shora.

Nyní se tedy nacházíme v zajímavé oblasti, která poskytuje možnost vstoupit do obchodní pozice se spekulací jak na růst, tak na pokles. Můžeme si nastavit úzký stop rozsah, který v případě, že se obchod nebude vyvíjet podle našich představ, nás uchrání velkých ztrát, a pro případ, že trefíme směr, známe i pravděpodobné úrovně výstupů z obchodu.

Grafická zpracování technické analýzy

V každém případě platí, že investování je vysoce riziková činnost, při které hrozí ztráta, která může dosáhnout vysoké výše. Proto je třeba předem zvážit, jak vysokou ztrátu v obchodě jsme ochotni tolerovat. Za maximální ztrátu v jednom obchodě se považuje hodnota -10%.

V případě, že se obchod začne vyvíjet dobře, je vhodné vhodně posunout hodnotu příkazu stop na úroveň Break Even, což je hodnota, kdy je vyděláno na poplatky a v případě, že by se obchod začal vyvíjet proti nám, neutrpíme žádnou ztrátu, protože jsme na nule.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.04.2008NIKKEI 225 posílil o 0,6 % X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )
17.04.2008NIKKEI 225 posílil o 1,9 % X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )
16.04.2008NIKKEI 225 posílil o 1,2 % X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )
15.04.2008NIKKEI 225 mírně posílil o 0,6 % X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688