TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.05.2012 18:25:05

SOUHRN: O eurovalu poslanci nerozhodli, stát nebude muset vymáhat škodu na chybujících úřednících

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci na svém středečním jednání nakonec o změně Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) nehlasovali. Odsouhlasili celou řadu zákonů v prvním a ve třetím čtení, ale novelu, podle které by stát musel vymáhat škodu na chybujících úřednících, poslali v závěrečném čtení k ledu.

Pokud se Česko rozhodne přejít na euro, muselo by podle plánovaných změn ve Smlouvě o fungování Evropské unie, odvést miliardu eur do Bruselu a dalších devět miliard mít připravených ve formě záruk. "Kvůli schválení úpravy smlouvy proběhla ve sněmovně poměrně dlouhá debata. Poslanec Viktor Paggio (LIDEM) dolní parlamentní komoře vysvětlil, že Evropský stabilizační mechanismus (ESM) se bude týkat České republiky až ve chvíli jejího vstupu do eurozóny.

To však nebyl pro oponenty dostatečný argument. "Omezujete možnosti vyjednávání těch, kteří o tom budou za osm až deset let rozhodovat. Taková je realita. Vláda přistupuje k dohodám pod tlakem obav, jestli Brusel proplatí nebo neproplatí miliardy. Strach ze zavírání kohoutků v Bruselu je důvod, proč je tady ambice všechno rychle schvalovat," myslí si poslanec Vít Bárta (nez.).

Stát i nadále nebude muset vymáhat škodu po chybujících úřednících. "Úředníci a občané si tedy nejsou rovni. Stalo se tak kvůli velké koalici, která opět ve sněmovně zafungovala," dodal po hlasování předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Návrh jeho strany ve třetím čtení potopili zástupci ODS a ČSSD, hlasování se zdrželi komunisté. Zástupci obou stran se dušovali, že raději počkají na komplexní novelu, kterou připraví vláda.

Poslanecká sněmovna přehlasovala také veto prezidenta Václava Klause, zákon o podpoře pro obnovitelné zdroje energie, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, tak čeká na své vytištění ve Sbírce zákonů. "Zahrnutím biometanu mezi podporované zdroje může zákon vážně zhoršit životní prostředí u nás, protože nejspíše povede k masivnímu dovozu odpadů z celé Evropy, aby u nás mohly zahnívat a vytvářet tím biometan," poznamenal prezident o důvodech svého negativního postoje.

Zákon sjednocuje podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Kromě jiného mění i zákon o odpadech a zajišťuje způsob nakládání se starými solárními panely. Norma stanovuje právní závaznost Národního akčního plánu ČR pro EOZ. V něm Česko Evropské unii slíbilo, že v roce 2020 se bude v zemi spotřebovávat 13 procent energie z obnovitelných zdrojů a ve všech druzích dopravy bude podíl této energie desetiprocentní.

Bankovní tajemství zřejmě přestane platit pro zpravodajské služby v Česku, jeho prolomení v rámci novely zákona o bankách ve středu schválili 145 hlasy poslanci v závěrečném čtení. Agenti se tak mají dostat k informacím o tom, kolik peněz má klient na účtech i jaké na nich probíhají transakce.

Podle navrhované úpravy budou muset banky tajným službám informace o finančních náležitostech svých klientů poskytovat i bez jejich souhlasu, jenom na písemnou žádost zpravodajců. Odůvodnění žádosti má být zpravidla tajné. Ani banka tak nebude mít možnost zjistit, proč se chtějí agenti zaměřit na ten který účet. "Riziko zneužití tohoto institutu bude eliminováno tím, že bude podrobeno kontrole soudní mocí, kdy podání žádosti o poskytnutí zprávy o záležitostech týkajících se klienta, které jsou předmětem obchodního tajemství, bude podléhat povolení předsedy senátu Vrchního soudu v Praze," vysvětluje ministerstvo financí.

Poslanecká sněmovna ve středu schválila 151 hlasy novelu zákona o ozbrojených silách, která by v budoucnu měla umožnit armádě rušit radiovou komunikaci, ale i mobilní a datové sítě. Dosud tyto pravomoci náležely výhradně policii. Vypnutí sítě využívají policisté několikrát do roka. Vždy ale pouze lokálně, kdy chce například zamezit případnému odpálení výbušniny prostřednictvím mobilního telefonu. Teď mají mít stejnou možnost i vojáci. Kromě záchrany životů v případě ohrožení může ale vypnutí komunikační sítě přinést i řadu problémů. Například zdravotníkům nebo hasičům nemusí fungovat spojení.

Souhlas vyjádřili poslanci i novele zákona na ochranu zvířat, která obsahuje jasné podmínky pro usmrcování domácích zvířat nebo pro pokusy na zvířatech. Předloha kalkuluje se zvýšením požadavků na kvalifikaci osob, které pracují na jatkách a usmrcují zvířata nebo pracují s pokusnými zvířaty. Zákon nově definuje minimální požadavky na vzdělání, odbornou přípravu a upravuje i standardy školicích pracovišť.

V závěrečném čtení prošla sněmovnou také novela, která zavádí sjednocení, zpřehlednění a zjednodušení kontrolních procesů vykonávaných v rámci veřejné správy. Návrh zákona připravilo ministerstvo vnitra a kontroloři by se jím měli řídit od 1. ledna 2015. Vychází z požadavku na vytvoření jediného obecného předpisu, který bude upravovat základní mechanismy kontroly. Měl by se tak stát základním východiskem pro postup kontrolních orgánů při jakékoli kontrolní činnosti.

V prvním čtení projednali poslanci návrh zákona o službách, který přináší sjednocení stávajících zákonů a vyhlášek o účtování služeb za vodu, elektřinu nebo teplo. Materiál stanovuje pravidla pro všechny formy bydlení. V zákoně se sjednocují termíny plateb, zálohování, vyúčtování skutečné výše cen a záloh za jednotlivé služby.

Poslanci schválili také drobnou změnu česko-rakouských hranic u pravobřežní hráze a průkopů na Dyji. Úprava se týká 240 713 metrů čtverečních, je navzájem vyrovnaná a navazuje na už dříve odsouhlasenou mezinárodní smlouvu. Výměna území je zdůvodněná především protipovodňovými opatřeními a na české straně se týká katastrálních území Poštorná, Břeclav a Lanžhot. Příslušné stavební a vodohospodářské práce proběhly přitom už v 90. letech minulého století.

Jan Drahorád, Karolína Brožová, Filip Nachtmann, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688