Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  02.05.2012 10:49:40

Zemní plyn, konečně


“Akcieatrhy.cz“

Při pohledu na dvacetiletý graf vývoje ceny zemního plynu je potřeba vzít v úvahu několik důležitých faktorů, které v něm nejsou zahrnuty a které dělají na první pohled cenu plynu mnohem zajímavější. V první řadě v něm není zahrnut vývoj inflace, dále pak při pohledu na vývoj cen veškerých dalších energetických zdrojů se dá podotknout, že plyn v současné době zvolil naprosto opačný trend než např. ceny ropy, či uhlí, které se těší zvyšující se celosvětové poptávce.

Důvodů tohoto nepoměru je několik. Ropa a uhlí se dají snadno přepravit na lodích do celého světa, což u plynu není možné a je tak odkázán na poptávku přímo v regionech, které jsou přilehlé jednotlivým plynovodům. Plyn také není možné oproti výše zmíněným komoditám dlouhodobě skladovat, proto při samotném zvýšení těžby vzniká v jednotlivých regionech převis nabídky nad poptávkou a tím velmi rychle klesá samotná cena, zatímco pokud těžební zařízení omezí svou činnost, okamžitě přichází reakce na omezené zásobování a rychlý nárůst ceny.

Čtěte dále:
Insider trading aneb nakupujte akcie stejně jako zasvěcení
Tipy na nákup akcií od profesora ekonomiky a manažera úspěšných hedge fondů

Již při prvním pohledu na vývoj ceny zemního plynu mě napadá, že u dvou dolarů je jednoznačně vynikající příležitost k nákupu, druhé zamyšlení je již ale komplikovanější. Ano, sice při vnímání posledních čtyřech let a poklesu ceny ze 14 dolarů na dva si říkáme, že máme za sebou nejpreciznějšího medvěda v historii a zrovna nyní se uchyluje k zimnímu "letnímu" spánku. Je to poměrně dost pravděpodobné hlavně z jednoho důvodu. Při ceně dvou dolarů se stává i konvenční produkce zemního plynu absolutně nerentabilní. Trochu mi to připomíná paniku spojenou s internetovými firmami na Nasdaqu z roku 2002, kdy celá řada analytiků tvrdila, že internetové společnosti nemají žádnou hodnotu a díky nim půjde technologický sektor na nulu. Dalším příkladem může být vývoj ceny ropy v roce 2008, kdy se zhoupla na 30 dolarů za barel a následně mnoho firem pozastavilo těžbu, zásoby ropy čekaly na trajektech jenom z důvodu, že společnosti odmítly prodávat za ceny, které nekorespondovaly jejich náklady. Je velmi pravděpodobné, že se u plynu nacházíme právě v tomto bodě.

Není jasné, kdy se ceny začnou stabilizovat. Důležité však je, že není příliš představitelné, aby investoři, kteří do pozic vstupovali v minulých třech letech budou na těchto hodnotách vystupovat z pozic. Nejčastěji obchodovaným fondem zaměřeným na zemní plyn je UNG. Ten jenom za poslední rok poklesl z 50 na 14 dolarů a v současné době se obchoduje okolo 16. Nejdůležitější otázkou pro investory, kteří se nad nákupem na současných hodnotách zamyslí zůstává, jaké ceny nalákají zpět vrtná zařízení, která se při současných hodnotách zastavují. Rozhodně ale nevycházejte z předpokladu, že by se ceny této komodity měly automaticky vracet na svá maxima, právě spuštění zařízení, která se v současné chvíli pozastavují bude pro cenu plynu na jeho vzestupu znamenat silnou resistenci. Kdo nemá odvahu nakupovat UNG na současných minimech, může jako indikaci k nákupu vzít v potaz moment zvyšování nákupních objemů. Dalšími ETF pro zemní plyn jsou např. GAZ nebo FCG.
Čtěte dále:
ETF zaměřená na jednotlivé sektory

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688