TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.04.2012 14:30:16

Draghi (ECB): Program nákupu dluhopisů nebude trvat věčně

BRUSEL (MEDIAFAX) - Zotavování ekonomiky eurozóny podle středečního projevu Draghiho v Evropském parlamentu brzdí úsporná opatření a rostoucí nezaměstnanost.

Podle nejnovějšího průzkumu se aktivita sektoru služeb a výrobního sektoru eurozóny i v dubnu snížila, a to už třetí měsíc po sobě, navíc klesá i počet objednávek v průmyslu. Na druhé straně řada ukazatelů signalizuje, že výkon ekonomiky eurozóny se v prvním čtvrtletí letošního roku stabilizoval, ale na nízké úrovni, riziko jeho dalšího poklesu tak přetrvává.

Zahraniční poptávka, nízké úrokové sazby a nestandardní opatření ECB by podle šéfa ECB měly podpořit růst ekonomiky. Na druhou stranu ale hrozí, že napjatá situace na trzích s dluhopisy může zhoršit situaci v problematických státech eurozóny.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny v posledním čtvrtletí loňského roku klesl mezičtvrtletně o 0,3 procenta a ECB ve své prognóze předpovídá, že za celý letošní rok se sníží o 0,1 procenta.

ECB je tak pod tlakem, aby obnovila program nákupu dluhopisů problematických států eurozóny. Banka od května roku 2010 utratila 214 miliard eur za dluhopisy těchto zemí, ale za uplynulých šest týdnů do nich neinvestovala ani cent.

Kromě toho centrální banka v rámci nestandardních opatření od konce prosince loňského roku napumpovala do ekonomiky více než jeden bilion eur prostřednictvím levných tříletých úvěrů, které poskytla finančním ústavům eurozóny.

Pokud jde o inflaci, Draghi očekává, že tempo jejího růstu se letos udrží pod dvouprocentní hranicí a příští rok ještě zpomalí.

Draghi podle svých slov nepochybuje o tom, že Španělsko uskuteční potřebné reformy. Vláda v Madridu podle něj vyvíjí maximální úsilí potřebné pro konsolidaci veřejných financí.

Z jeho proslovu v Evropském parlamentu ale nebylo patrné, zda ECB poskytne další pomoc zadluženým státům. Na druhé straně prohlásil, že ještě není čas zrušit mimořádná protikrizová opatření.

Evropská unie nařídila Španělsku, aby snížilo rozpočtový schodek v letošním roce na 5,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 8,5 procenta HDP. Trhy ale stav veřejných financí ve čtvrté největší ekonomice eurozóny velmi znepokojuje, což se odráží i na výnosech španělských dluhopisů, které vytrvale rostou.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

19.04.2020High yield dluhopisy nejsou akcie aneb Stres na trhu s firemními bondy trvá Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.12.20187 důvodů, proč nízká volatilita nebude trvat věčně Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688