TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  19.04.2012 14:00:11

Unipetrol: Provozní zisk společnosti za 1. čtvrtletí bude mírně záporný (19.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Představenstvo Unipetrolu odhaduje, že vykázaný provozní zisk skupiny za 1. čtvrtletí bude mírně záporný, v tomto období nebyly zaúčtovány žádné jednorázové položky. Unipetrol o tom informoval ve čtvrtek v rámci odhadů vybraných provozních ukazatelů.

Podle předběžného odhadu společnosti by operace s CO2 povolenkami měly mít v 1. čtvrtletí pozitivní dopad na provozní zisk ve výši zhruba 155 milionů korun. Vývoj směnných kurzů by měl finanční výsledek skupiny Unipetrol ovlivnit přibližně ve výši 156 milionů korun.

„Po relativně klidném 4. čtvrtletí 2011, kdy cena ropy oscilovala kolem 110 dolarů, došlo v 1. čtvrtletí 2012 k významnému posílení, o osm procent mezičtvrtletně, na průměrnou hodnotu 119 dolarů, když se cena dostala na závěr čtvrtletí na 123 dolarů. K nárůstu došlo hlavně v únoru, kdy cena ropy vzrostla o devět procent ze 111 na 121 dolarů za barel,“ připomíná Unipetrol.

Modelová rafinérská marže vzrostla významně mezičtvrtletně z 0,8 na 2,2 dolaru za barel, když v lednu dosáhla pět dolarů za barel, pak se v únoru přiblížila k nulové hodnotě a nakonec v březnu vzrostla a ukončila čtvrtletí na slušné úrovni 3,5 dolaru za barel.

Hlavními faktory, které ovlivnily mezičtvrtletně výkonnost segmentu rafinérie, byly lepší modelové rafinérské marže, dosahující hodnoty 2,2 dolaru za barel, zejména z důvodu lepší marže u benzinu a primárního benzinu, nárůst rozdílu mezi cenou ropy Brent a Ural a pokles rozdílu mezi cenou ropy Brent a jinými sladkými ropami.

Mezi hlavní faktory, jež ovlivnily mezičtvrtletně výkonnost petrochemického segmentu, byly mezičtvrtletně vyšší modelové marže u olefinů (o 4 %) a hlavně u polyolefinů (o 12 %) z důvodu lepší marže u benzenu a primárního benzinu u olefinů a vyšších marží u polyetylénu a polypropylénu v případě polyolefinů.

Výkonnost maloobchodního segmentu v 1. čtvrtletí ovlivnily zejména nižší prodeje z důvodu pokračování poklesu osobní spotřeby obyvatel vlivem slabého vývoje HDP. Negativní vliv měla úsporná opatření vlády, která se negativně promítla v kupní síle zákazníků. Dalším faktorem byl nepříznivý rozdíl u ceny paliv vůči některým sousedním zemím, jenž negativně ovlivnil zejména tankování mezinárodních nákladních přepravců na českých čerpacích stanicích.

„Zveřejněné ukazatele považujeme za neutrální až lehce negativní pro obchodování s akciemi, když se relativně nízké prodané objemy paliv s velkou pravděpodobností projeví také v nižším zisku z maloobchodního segmentu,“ okomentoval výsledky Tomáš Sýkora, analytik společnosti Patria Finance.

Finanční údaje uvedené v této zprávě jsou odhady a jejich hodnoty se mohou lišit od těch, jež budou zveřejněny ve středu 25. dubna v konsolidované účetní závěrce společnosti Unipetrol za první čtvrtletí roku 2012.

Tomáš Cížek, Jan Soukup, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688