TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  19.04.2012 13:00:11

Průzkum: Lidé chtějí od nového penzijního systému hlavně garance

PRAHA (MEDIAFAX) - Lidé, kteří se chystají vstoupit do druhého pilíře penzijního systému, oceňují zejména možnost mít své prostředky na penzi pod kontrolou, bez rozdílu věku požadují záruku návratnosti svých vkladů. Vyplývá to z průzkumu Factum Invenio pro Penzijní fond České pojišťovny (PFČP), zveřejněného ve čtvrtek

Možnost vyvést tři procenta z průběžného systému a přidat si dvě procenta z vlastního by mohlo v příštím roce využít až jeden milion lidí. Podle průzkumu PFČP má o nově zaváděný druhý pilíř zájem až 20 procent lidí ve věku 25 60 let. Jednou z výhod, kterou potenciální klienti vnímají, je přehled o budoucích příjmech.

To, co potenciální zájemce o spoření ve druhém pilíři zajímá nejvíce, je bezpečí ukládaných prostředků. Při rozhodování o tom, zda do druhého pilíře vůbec vstoupit, proto budou požadovat od státu garance. Až pro dvě třetiny lidí bude zásadní informací to, jakým způsobem budou jejich prostředky zabezpečeny proti vytunelování. "Jedním ze základních principů reformy je přitom oddělení majetku penzijních společností od majetku fondů. Lidé o této podmínce zatím nejspíš nevědí," domnívá se Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing PFČP.

Stejnou optikou pak budou potenciální klienti vybírat penzijní společnost, které své prostředky na penzi svěří. Rozhodne garance zabezpečení vkladů i zajištění výnosů. Více než 80 procent lidí považuje "zajištění/pojištění" vkladů pro vstup do systému za důležitý parametr. "Pro potenciální klienty bude důležitá důvěryhodnost společnosti, které svěří své peníze. Bude je zajímat, zda je stabilní, jak je na trhu dlouho, jak je veliká, kolik má klientů, kolik peněz spravuje," přiblížil Pergl.

Přestože lidé na druhém pilíři oceňují možnost zvolit si investiční strategii a tím přímo ovlivnit výši zisku, z průzkumu vyplynulo, že klienti budou spíše konzervativní. Až dvě třetiny respondentů deklarovaly, že při investování peněz na důchod nemusí mnoho vydělat, ale chtějí mít záruku návratnosti. Uvedené preference se přitom neliší podle věku. "Jde-li o peníze na důchod, mladí lidé nejsou ochotnější pouštět se do risku více než staří. To je pro nás docela překvapivé zjištění," uzavřel Libor Pergl.

Průzkum realizovala pro největší Penzijní fond České pojišťovny agentura Factum Invenio na vzorku 600 lidí ve věku 25 až 60 let.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688