TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.04.2012 01:35:05

Vládní koalici čeká jednání o přežití, při selhání nastoupí předčasné volby

PRAHA (MEDIAFAX) - Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se v úterý buď domluví na podobě budoucích rozpočtů a revizi programového prohlášení, nebo začnou politici jednat o předčasných volbách. Klíčový den pro budoucnost vlády je rozdělený na jednání o ekonomických otázkách a o politických bodech.

"V podstatě se jedná o dva dokumenty, první je revize vládního programového prohlášení a druhá věc je definitivní schválení výstupu, který jsme zahájili na poradě ekonomických ministrů a který se týká rozpočtů na roky 2013 a 2014," uvedl premiér Petr Nečas (ODS) a dodal: "Nebude-li dosaženo dohody o těchto dvou věcech, nemá význam v existenci této vlády pokračovat dál."

"První se zřejmě sejde skupinka ekonomických expertů, to znamená jakýsi zúžený PEM, porada ekonomických ministrů, ale ne všichni ekonomičtí ministři, která projedná právě tu část, která se týká dohody o rozpočtu na roky 2013 a 2014," avizoval předseda vlády. "Pak se zřejmě sejde formát, který bude širší. S vysokou pravděpodobností čtyři za každou koaliční strany," doplnil.

Vládní koalice v úterý odpoledne podle všeho "opráší" formát K12, ve kterém jednala během loňské jarní krize. Sestavu předseda strany, její místopředseda nebo ministr a šéf poslaneckého klubu na ní v každém vyjednávacím týmu loni doplňoval ještě místopředseda klubu ve sněmovně. Výsledkem schůzek K12 byl loni například Jan Kubice jako nový ministr vnitra.

Na PEM z vlády docházejí premiér Nečas, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (všichni ODS), dále ministr financí Miroslav Kalousek i šéf rezortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (oba TOP 09) a také ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a šéf rezortu dopravy Pavel Dobeš (oba VV). Na setkání chodí také první náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Kdo z této sestavy bude v úterý absentovat, předseda vlády nenaznačil.

Zástupci koaličních stran už ve čtvrtek avizovali, že dohoda nad ekonomickými otázkami by neměla být problematická. PEM se v předchozích týdnech shodla na tom, že DPH zůstane ve dvou sazbách a každá z nich se příští rok zvýší o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Valorizace důchodů se má pro následující tři roky snížit jen na třetinu růstu reálných mezd a třetinu míry inflace, v současnosti přitom úprava penzí zohledňuje růst spotřebitelských cen 100procentně.

Společnou řeč ještě nenašli ekonomičtí ministři nad zdaněním lidí s vysokými příjmy. Zatímco původně měli lidé své příjmy nad 100 tisíc korun od příštího roku danit 31 procenty, ODS přišla s nápadem zachovat jednotnou daň z příjmu a na bohaté uvalit takzvaný solidární příspěvek. Není také jasné, jestli se všem zaměstnancům daň z příjmu zvýší z 15 na 16 procent.

Kromě důchodů a daní se mají politici domluvit také na redukci agend ve státní správě. Jejím výsledkem má být úspora v řádu několika miliard korun ročně, jako samostatné rezorty zřejmě zaniknou ministerstva kultury, místního rozvoje a životního prostředí.

Ani revize programového prohlášení by, soudě podle vyjádření politiků, nemusela být neprůchodná. "Vidíme v tom technickou práci. Nesmí to být nic jiného než reflexe rozpočtových úspor. Technickou reflexi výdajových úspor akceptujeme. Pokud by měl někdo chuť, já doufám, že ne, rozšiřovat programové prohlášení o nějaké další nápady, tak je to agenda, kterou v úterý neakceptujeme," uvedl Kalousek.

"My hlavně chceme uhlídat, aby se neřeklo, že se nepodaří splnit jenom programové body VV. Aby ten systém nebyl takový, že na konci volebního období s překvapením zjistíme, že na naše volební body nějak nezbyly peníze, zatímco na volební body našich partnerů zbyly," zmínil předseda VV Radek John.

"Čili jde o to, aby všechny strany řekly, co se podle nich nepodaří splnit, na co nejsou peníze. A může tam vzniknout rozpor, že TOP 09 bude říkat, jako to bylo dosud, že nejsou peníze na školství a na dopravu," uvedl John a zopakoval: "Chceme vědět do konce případného volebního období, na co nebudou peníze a jestli náhodou není plán, aby nebyly peníze na programové body VV."

Podle předsedy VV má nejmenší koaliční strana dostat v úterý od partnerů z ODS a TOP 09 jasné termíny, "kdy se bude scházet K9 nebo jiné formáty ke konkrétním věcem, jako je rozšíření pravomocí NKÚ, problém Lesů ČR, problém sociálních dávek a systém jejich rozdávání, který nefunguje".

"V případě nedosažení dohody v úterý 10. dubna či neschválení kroků nezbytných pro přípravu státních rozpočtů na roky 2013 a 2014 ODS navrhne a podpoří urychlené konání předčasných voleb, nejlépe v termínu 22. a 23. června 2012," shodli se už minulý týden občanští demokraté. Tento postup podpořila TOP 09, zástupci opozičních stran i prezident Václav Klaus.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688