Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  05.04.2012 07:50:31

Ekonom Tomáš Sedláček předpovídá soumrak homo economicus


Hospodářská krize vždy vyvolává lítý boj mezi zastánci starých pořádků a vizionáři, kterým je jasné, že se skutečného ozdravení bez kroku do neznáma nedočkáme. Současný ekonomický pokles není výjimkou. Drtivá většina expertů stále sází na staré pořádky. Několik odvážlivců se ovšem začalo pídit po alternativách. (zdroj: Soumrak Home Economicus -  Tomáš Sedláček, David Orrell, Roman Chlupatý)

Soumrak homo economicus

Do druhé skupiny patří Tomáš Sedláček i David Orrell. Ten se coby matematik se zálibou v modelování vyžívá v analýze toho, o čem většina laiků ani profesionálů nepochybuje. Tyto dva rebely vyzpovídal novinář Roman Chlupatý. Výsledkem je kniha Soumrak homo economicus, která se v knihkupectvích objeví právě dnes. Investiční web nabízí malou ochutnávku.

Ukázka 1:

D: Podle mě přitom hlavní překážkou změny není nedostatek alternativních teorií nebo myšlenek. Ty už jsou nějakou dobu k dispozici. Tou hlavní překážkou je moc. Víš, když jsem psal Economyths, tak jsem si najednou zhruba v polovině toho psaní uvědomil, že současná mainstreamová teorie je skutečně pitomá…

T: Ano, to je…

D: … a ptal jsem se sám sebe: Jak je možné, že stále dominuje? Přeci to není jen proto, že její zastánci jsou skvělí řečníci. Pak jsem si uvědomil, že je prostě třeba sledovat peníze.

Mainstreamová ekonomická teorie vychází z toho, že cena, kterou určí volný trh, je správná. A teď si vezmi, že šéfové velkých společností dostávají plat pětsetkrát větší, než je průměrný plat. Kdysi to bylo třicetkrát víc. A to je přeci obrovská změna! Ale podle teorie je to fér. Prostě proto, že to tak vyčíslil trh. A ten má vždycky pravdu. Kdo z toho profituje? Procento, promile, desetina promile miliardářů, kteří jsou na vrcholu řetězce. Ti tak zcela pochopitelně nemají zájem něco na současné víře v moderní ekonomii měnit.

A mladí chytří lidé, kteří by mohli díry v současném mainstreamu odhalit? Strážci současných pořádků dělají vše pro to, aby je co nejdřív dostali na svou stranu. Když jsem například studoval zde, v Oxfordu, zjistil jsem, že podstatnou část matematiků nalákají zastánci mainstreamu ještě za studia. Finanční instituce nebo think-tanky propagující jednu konkrétní ekonomickou teorii nabízejí velmi slušné peníze výměnou za loajalitu. A na tom nic nezměnila ani finanční krize. Vždyť bank a bankéřů se až tak moc nedotkla.

Jen si vezmi, kdo na krizi doplácí. Alespoň tady v Anglii je to tak. A věřím tomu, že je to podobné i jinde, v Řecku a v dalších zemích. Tady se mluví o tom, jak vysoké jsou důchody učitelů. A jak drahý je provoz knihoven. Na to se všichni soustředí. A bankéři, kteří to vše způsobili, si užívají stejných bonusů jako před krizí. To je přece naprosto dokonalý trik! To je podle mě to klíčové. Jde o moc.

 

Výhled cen komodit na roky 2012 a 2013: Ropa Brent až za 85 USD, zlato okolo 2 200 USD

Černá labuť krouží nad bankovními domy

 

Ukázka 2:

Tomáš Sedláček

R: Připomíná mi to Platónovu jeskyni. Lidé jsou otočeni zády ke vchodu a stíny na stěně považují za realitu. Ať už jsou odrazem věcí skutečných nebo ne. Ty po nich chceš, aby se otočili a pohlédli do ostrého světla skutečného světa, což bolí – a mnozí to proto odmítají…

T: Přesně. Nebo ještě trochu jinak. Říkám, podívejte se tam, kde má být světlo. Zjistíte, že žádné světlo neexistuje. Žijeme ve tmě. Stejně jako před tisíci lety. Jistě, věda – v tom s tebou souhlasím, Davide – nám v mnoha ohledech pomáhá. Ale jsou oblasti, kde je k ničemu. Například technologie jsou úplně někde jinde. Ale jiné věci se nemění. Třeba vztah otce a syna. To je věc, kde je vše při starém a každá civilizace to jen potvrzuje. Možná jsme jako přerostlé děti s příliš nebezpečnou hračkou. Ber to tak, že například umíme ovládat jádro. Ale umíme ovládnout sami sebe při ovládání jádra?

D: Tady se hodí jedna historka. Když ekonom Kenneth Arrow pracoval během druhé světové války jako meteorolog letectva, zjistil, že jeho předpovědi a stejně tak i předpovědi jeho kolegů nejsou o nic lepší než náhodná volba. Řekl to svým nadřízeným. A jejich odpověď? Generál si je dobře vědom toho, že jsou předpovědi na nic. Ale potřebuje je k plánování.

T: Vidíš, to je ironie ve své nejčistší formě! Všichni prostě víme, že to nedává žádný smysl; že je to nesmysl. Ale zároveň všichni ten nesmysl potřebujeme. Tento příklad, myslím, hezky ilustruje poznámku k Newtonovi, která mě napadla, když jsi o něm mluvil. Jeho model je jednoduchý, protože ve svém nitru skrývá lež. Nebo řekněme mýtus. Tím je, že na věci nemá vliv tření vzduchu; že není. Je to hra na "jako kdyby". Samozřejmě, že tomu nikdo nevěří. Vždyť kdyby to tak bylo, kdybychom žili ve vakuu, pak bychom okamžitě zemřeli. Je to užitečné, to ano. Ale je to lež. A podobné je to s homo economicus; s racionalitou; anebo s efektivností trhů. Ani tomu nikdo skutečně nevěří. Je to moderní mýtus ve své nejčistší formě. Ale přesto mu věříme.

Rozdíl mezi fyzikou a ekonomikou, na který jsi narazil už ty, Davide, je podle mě v tom, že ve fyzice vytvoříš model a pomáháš si přitom řekněme lešením z jistých předpokladů. Například oním předpokladem, že neexistuje tření vzduchu. Což je pitomost. Ale my to prostě v tu chvíli přehlédneme a postavíme celou katedrálu za pomoci lešení (tedy lži z předpokladů). Ale pak to lešení strhneme a zjistíme, zda stavba stojí sama o sobě. Třeba pokud skutečně chceme vypočítat, jak rychle padá peří, pak se bez tření vzduchu neobejdeme. Bez něj vyjde blbost. A ani v ekonomii podle mě něco podobného není možné.

Pokud v ekonomii odebereš ony výchozí předpoklady, celé se ti to zbortí. Ono je to totiž tak trochu, jako bychom my ekonomové budovali katedrálu ze samotného lešení. Nic jiného než lešení prostě nemáme. Pokud ho nakonec strhneme, zjistíme, že žádná katedrála neexistuje. Naopak ve fyzice na místě, kde jsme něco budovali, nakonec také něco skutečného stojí; ve fyzice je prostě možné vrátit se k realitě.

S čímž souvisí ještě jedna věc: ty jsi, Davide, zmínil princip nejistoty i to, že ekonomie nic podobného nemá. A že právě to je třeba si uvědomit. Souhlasím. Stejně tak je třeba si uvědomit, že ani pravděpodobnost, se kterou často pracujeme, není konečnou veličinou. Měli bychom totiž mít pravděpodobnost pravděpodobnosti.

 

10 důvodů, proč se pozice dolaru jako světové rezervní měny otřásá v základech

Vliv státních dluhopisů na akciové trhy: Strach na prvním místě

 

Ukázka 3:

David Orrell

R: Když je teď nějaká ekonomika dole a Mezinárodní měnový fond, Nouriel Roubini nebo podobný ekonomický polobůh řekne, že to za chvíli skončí, lidé tomu uvěří. Začnou nakupovat, a když nic jiného, tak se tím zvýší šance na obrat. Což svým způsobem můžeme brát jako pozitivní věc. Pokud ale převládne přesvědčení, že nikdo nikdy neví, co se bude dít, dobrá nálada nebo pocit uvolnění se pak už nedostaví. Nikdy. Lidé se vždy budou držet při zdi…

T: Připomněl jsi mi druhou otázku v knize Genesis, kterou Bůh kdy položil lidem. Ta zní: "A kdo vám to řekl?" A na to je velmi důležité se zeptat i ve vědě. Jak jsi řekl, teď je tu nějaký polobůh, který něco řekne. Pokud to řekne někdo z ulice, třeba nějaký umělec, nikoho to nezajímá. Já bych si přitom troufal tvrdit, že umělci dokázali krizi předpovědět lépe než ekonomové. Stejně tak lidé, kteří demonstrovali v ulicích. Ti už dávno křičeli, že to špatně skončí. Nikdo jim ale pořádně nevěnoval pozornost. Žádný z demonstrantů totiž neměl nálepku ekonomického poloboha. A i proto se vracím k té otázce: "Kdo vám to řekl?"

Zadruhé, všechno je model. Parabola z Nového zákona, která říká, že Ježíš je "lev z kmene Judy", je svým způsobem model. Neznamená to, že žije v průměru devět let, živí se masem a má bujnou žlutou kštici. A to samé platí, když třeba řekneme, že žena je jako květina. Je jen málo věcí, které má s květinou společného. Vědecky vzato, prohlášení "žena = květina" je nepravdivé, je to vědecká lež. Přesto tomu rozumíme. Víme, že to znamená, že je krásná a křehká. Pravda je tedy skrytá v kontextu, nikoli v samotné větě. V naší společnosti je to bráno jako kompliment. V jiné by se člověk možná podivil, možná urazil: má žena neprovádí fotosyntézu, řekl by. Pravda tak není v modelu samotném. Pravda tkví v tom, jak ten model vnímáme. Jinými slovy: v měkkosti kolem něj, kterou se snažíme ukrýt.

Ale zpět k prohlášení "žena = květina". Druhá, ještě větší záhada je, proč ženám tento kompliment lichotí víc než pravda. A to v naší společnosti, která, jak jsme si řekli, je na číslech závislá; která čísla bere jako náboženství! Představ si ale, že bys řekl ženě: Tvá tvář je krásná na 93 procent, tvá kolena na 12 procent a tvé lokty – a zde ti opravdu musím zalichotit – jsou krásné na 99 procent. To je přeci pravdivý, vědecký přístup. Jdeš životem a věci hodnotíš. Pokud bys to ale použil v tomto případě, žena by se urazila. Což znamená, že v podstatě platí, čím větší lež, tím lépe.

Jsi jako zapadající slunce na Sahaře při poklidném nedělním večeru… Čím větší je lež, čím abstraktnější je naše přirovnání, tím je lepší, krásnější. Je to pravda básníků, která je jiná než pravda vědců. Ale když se nad tím zamyslíš hlouběji, není zas tak jiná; vychází ze stejného principu. Každá poezie je totiž založena na modelu. Nepopisuji například celý pokoj. Zjednoduším to a použiji k popisu třeba jen vůni květiny. A to je také model reality. Nepopisuješ prostě všechno, popisuješ jen něco. A já říkám: Proč i v jiných oblastech nemůžeme věci vyjadřovat poeticky? Proč je musíme vyjadřovat matematicky?

D: Zajímavé je, že matematické modely také mají svou vlastní krásu. Zejména v matematice a fyzice je to patrné. Ve fyzice se třeba hodně a často mluví o tom, zda je teorie krásná. Pokud je, tak se předpokládá, že pravděpodobnost, že je zároveň správná, je vyšší. Což vychází z přesvědčení, že by svět měl být zorganizován podle krásných pravidel.

 

Čtěte také:

 

Druhý kvartál začíná: Zapomeňte na vítěze a vsaďte na těchto 18 levných akcií

České, americké a německé akcie: Nakupovat, nebo prodávat?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688