Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  27.03.2012 07:42:03

Spořme a investujme na penzi co nejdříve


Hlavním důvodem je samozřejmě skutečnost, že státní penze bude v příštích letech vzhledem k demografickým změnám klesat (střední délka života se prodlužeje a porodnost klesá). Stoupá počet penzistů v populaci. Stát nebude moci budoucím penzistům zaručit stejný standard jako v současné době. Není to však jediný důvod.
 


Chceme mít aktivní penzi
 

Ve vyspělých zemích světa je v současné době kultem aktivní stáří. Noví penzisté jsou aktivní. Cestují, vzdělávají se a chtějí se bavit. Dostatečné úspory a investice umožňují vyrazit na vytouženou dovolenou. Konečně máme čas si všechno užít. Dlouhodobé spoření a investování umožňuje, co nejméně finančně pocítit odchod do důchodu. Prodlužující se střední délka života je nadějí zažít v penzi ještě spoustu skvělých věcí. S penězi to jde přitom lépe.

Získejte až o 2 % vyšší úrok na účtu: http://www.penizenavic.cz/vyhodne-sporeni
 


Státní důchod bude klesat

 

Poměr mezi průměrnou mzdou a státním důchodem bude v budoucnu klesat. Zpřísňují se podmínky pro získání starobního důchodu. A výpočet penze je rok od roku méně příznivý. Budoucí penzisté získají nižší dobu pojištění než je tomu nyní. Některé doby pojištění se v budoucnu nebudou již započítávat (např. studium od roku 2010). Vzorec ve výpočtu důchodu bude méně výhodný od ledna 2013, potom opět od ledna 2014 a od ledna 2015. Další změny v budoucnu se dají pochopitelně očekávat.
 


Důchodový věk se zvyšuje

 

„Malá důchodová reforma“ výrazně prodloužila důchodový věk. Občané narozeni v roce 1977 odejdou do důchodu v 67 letech. Mladší ještě později. Ne všichni budou moci pracovat tak dlouho. Předčasný důchod bude přitom finančně podstatně méně výhodný. Vlastní zajištění bude možností, jak odejít do důchodu dříve. I za cenu nižšího státního důchodu.


 
Nejenom starobní důchod klesá

 

Legislativní změny v posledních letech mají za následek pokles i invalidních a pozůstalostních důchodů. Tento trend bude rovněž pokračovat. Stejně jako vlastní úspory je pro naši budoucnost důležité mít adekvátní pojištění pro případ invalidity a dlouhodobých zdravotních problémů. Vlastní úspory a investice jsou tak zodpovědné i vůči manželce nebo manželovi.

 

Čtěte další články o spoření na http://www.penizenavic.cz/sporeni


 
Náklady na lékařskou péči každoročně rostou

 

Náklady na zdravotnictví ve všech vyspělých zemích rostou rychleji než reálná ekonomika. Přímé platby pacientů za lékařskou péči v budoucnu stoupnou. Spoluúčast pacientů je již nyní v mnoha vyspělých zemích světa poměrně vysoká. Penzisté přitom čerpají lékařskou péči podstatně více než mladší občané. I ze zdravotních důvodů je nutné myslet na finanční zabezpečení na penzi.


 
Nadstandardní péče bude dražší

 

Výdaje na zdravotnictví každoročně stoupají. Jedním z řešení nedostatku financí ve zdravotnictví je zahrnutí více zdravotních úkonů do nadstandardní péče. Když jde o zdraví, tak všichni budeme chtít co nejlepší péči.
 


Dopřejme si lázně

 

Zdravotní pojišťovny již nyní musí šetřit, kde se dá. Dostat plně placené lázně se tak podaří méně klientům než v minulosti. Finančně zajištění penzisté si však mohou lázně sami zaplatit. Na podzim života mají občané právo si pořádně v lázních odpočinout a relaxovat.
 

 
Penzisté mají vyšší inflaci

 

Každý z nás má jinou „osobní inflaci“. Záleží, jaké zboží a služby pravidelně nakupujeme. Osobní inflace penzistů je přitom vyšší než oficiální inflace. Proč? Nejvíce se zvyšují ceny energií a potravin. Za energie a potraviny utrácí penzisté nejvíce. Reálně tak státní penze klesá i z důvodu, že osobní inflace penzistů je vyšší než oficiální inflace, na základě které se počítá valorizace penzí.
 


Myslíme na rodinu

 

Investice a spoření nikdy „nepropadne“. Nevyčerpaná částka je předmětem dědického řízení. Když budeme finančně zodpovědní, tak budeme zodpovědní i vůči naší rodině. V případě problémů, budeme mít vlastní zdroje.
Jednoznačně je tedy vhodné zahrnout do finančního plánování zajištění na penzi co nejdříve. Můžeme začít s nižšími částkami a postupně je zvyšovat. Pravidelná konzultace s naším poradcem se vyplatí. Možnosti na finančním trhu se mění, stejně tak i naše šance na zajímavé zhodnocení v požadovaném časovém horizontu. Dopřejme si díky pravidelnému investování hezký podzim života.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688