Research (Penizenavic.cz)
Stavební spoření  |  26.03.2012 09:24:04

Tarify stavebního spoření určené pro vaše děti

Snad každý zodpovědný rodič má snahu své potomky zajistit a naspořit jim nějaké „startovné“ do dospělého života. Na tuzemském trhu je aktuálně dostupné množství zvýhodněných finančních produktů určených pro děti od narození až do 18 let věku.

Jedním z nejčastěji využívaným produktem je stavební spoření. Jedná se o produkt se státní podporou, která vám, pokud jej již vlastníte, v současnosti zajišťuje relativně zajímavé zhodnocení 4,3 % až 5,5 % p.a. A co je možná ještě důležitější, s jeho pomocí můžete usnadnit svému dítěti start do života. Tomu by pak mohly prostředky naspořené na stavebním spoření pomoci, když ne přímo ke koupi vlastní nemovitosti, tak alespoň k jejímu (třeba částečnému) zařízení. To vše za předpokladu doposud „standardního“ vývoje inflace v posledních cca 10 letech, tedy při absenci vysoké inflace či jejího skokového zvyšování.
 
Některé stavební spořitelny nabízejí „programy“ stavebního spoření určeného přímo pro děti a mládež, které se mnohdy od standardní varianty spoření liší. Nejčastěji nabízejí jako trvalý bonus odpuštění poplatku za uzavření smlouvy či mírně zvýšenou úrokovou míru. Často jsou však jako bonus popisovány obecné náležitosti stavebního spoření, jako je pojištění vkladů či možnost po uplynutí vázací doby, tj. šesti let, využití naspořených prostředků na cokoli. Vklady stavebního spoření jsou ze zákona pojištěny do částky přibližně přibližně 2,5 mil. (100 000 EUR), což prezentují jako výhodu všechny stavební spořitelny.
 
 V současnosti nejvyšší úrokovou míru má Wüstenrot Kamarád+, a to 2,2 % ročně. K tomu je ještě možné uspořit 3 000 . Ptáte se jak? Podmínkou pro získání této úspory je pevná cílová částka 300 000 . Poplatek za uzavření smlouvy je 1 %, odtud tedy 3000 . U smlouvy tohoto typu stavebního spoření, kterou uzavřete od 1. 1. 2012 až do odvolání, vám stavební spořitelna tento poplatek odpustí. Druhou podmínkou pro jeho odpuštění je vklad minimálně 3 000 , a to do čtyř měsíců od uzavření smlouvy.
 
V případě Modré pyramidy stavební spořitelny si můžete vybrat buď program Mopísek, který je určen dětem pod 10 let. Zde dosáhnete na úrok 2 % p.a. a stavební spořitelna vám odpustí poplatek za uzavření smlouvy, a to v případě, že je vašemu dítěti méně než 10 let a cílová částka je 150 000 . Druhým program z nabídky Modré pyramidy je Spoření Mopy Union. Ten je určen pro juniory mezi 11 a 21 rokem věku. I zde činí Vaše úročení 2 %. Můžete dosáhnou na 50 % slevu na poplatku, a to pokud uzavřete smlouvu mezi 11 a 21 věkem, a je to vaše první smlouva u Modré pyramidy či pokud Vaše předchozí smlouvy byly ukončeny před uzavřením této. Podmínkou slevy je i cílová částka 150 000 .

 

Nenchte si ujít informace o dalších spořících produktech na http://www.penizenavic.cz/sporeni
 
Důkazem, že si u nás každý může vybrat produkt na základě svých aktuálních potřeb, je i stavební spoření pro mladé - Spoření Mopy Junior. Tento produkt je určen pro děti, studenty nebo mladé lidi od 11 do 21 let* včetně, smlouvu o stavebním spoření je možné uzavřít s 50% slevou na poplatku.

 U Českomoravské stavební spořitelny, kterou řada z vás zná spíše pod označením Liška je možné uzavřít stavení spoření pro děti a získat jednorázový bonus až 3 000 . Tento bonus získáte, když uzavřete smlouvu v období od 1. 1. 2012 do 31. 3. 2012  a uhradíte do 30.4 poplatek za uzavření smlouvy. Pak vám stavební spořitelna na účet v květnu připíše tento poplatek, maximálně však ve výši 2 000 – cílová částka smlouvy 200 000 . Zbývající část prémie, tedy 1000 Kč obdržíte, když budete pravidelně měsíčně spořit, od uzavření smlouvy, po dobu minimálně 6 měsíců.
 
Raiffeisen stavební spořitelna nabízí pro děti tzv. Turbospoření. Toto spoření je úročeno 2 % p.a. Kromě toho můžete obdržet bonusy až 4 tis. . Část tohoto bonusu se skládá z odpuštění vstupního poplatku a další část ze slevové prémie uvedené níže v tabulce.
   
Stavební spořitelna České spořitelny, spíše známá jako buřinka vám nabízí úročení 2 % ročně. A nejnižší poplatek za uzavření smlouvy, a to 0,5 % z cílové částky.
 
Z pohledu spoření se jeví nejlépe Wüstenrot Kamarád+ vyhlášený nejlepším finančním produktem v kategorii stavební spoření v  soutěži Zlatá koruna 2011 , následovaný programem od ČMSS a Turbospořením. Nevýhodou Turbospoření je skutečnost, že na maximální bonus dosáhnete spíše jen výjimečně.
 
Stavební spořitelny nabízejí v produktech určených pro děti často i zajímavé úrokové sazby úvěrů. Tohoto však využijete spíše, když se sami chystáte něco rekonstruovat či pořizovat (ať již pro sebe či pro dítě do budoucna), tedy vašim hlavním cílem není dlouhodobé spoření pro děti.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688