TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.03.2012 16:00:11

PwC: Čeští bankéři se nejvíce obávají nejistého vývoje ekonomiky a přílišné regulace (22.3.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Makroekonomická rizika, regulace a úvěrová rizika jsou největší hrozby, jimž v současnosti čelí český bankovní sektor. Ukázal to aktuální průzkum "Banking Banana Skins" provedený Centrem pro výzkum finančních inovací (CSFI) ve spolupráci s PwC zveřejněný ve čtvrtek.

"Výkonnost českého hospodářství je silně závislá na stavu evropské ekonomiky a na politickém řešení dluhové krize. To má zase zásadní přímý vliv na výkonnost bank. Správná kombinace řízení rozpočtového schodku a růstových stimulů je klíčová pro trvalou ziskovost a stabilitu českého bankovního systému," poznamenal Petr Kříž, vedoucí partner sektoru finančních služeb, PwC Česká republika

Hlavní rizika identifikovaná českými respondenty odpovídají těm na globální úrovni (makroekonomické riziko, úvěrové riziko, kapitál, likvidita apod.), ale s mnohem větším důrazem na negativní vliv regulace a politických zásahů.

Čeští bankéři se obávají hlavně přílišné regulace. "Regulace zůstává i nadále důvodem k obavám, a to zejména v kombinaci s rizikem politických zásahů. Je zde totiž řada světových a evropských regulačních iniciativ a přitom neexistuje žádné spolehlivé hodnocení kombinovaných účinků všech navržených opatření. Je třeba zdůraznit, že Česká národní banka si je vědoma těchto rizik a snaží se najít správnou rovnováhu a vhodný mix politik. Nežijeme však v izolaci," podotkl Kříž.

"Politické tlaky nejsou v České republice tak výrazné, protože zde během uplynulé krize neproběhly žádné záchrany finančních institucí. Na globální scéně očividně nikdo neocenil ochranu zájmů budoucích generací, kterou poskytují finanční trhy. Mnoho politických činitelů stále věří, že opatření uvalená na bankovní sektor nebudou přenesena na klienty bank a neovlivní reálnou ekonomiku," upozornil Kříž.

Odpovědi českých respondentů vyjadřovaly značnou obavu z dopadů dluhové krize veřejných rozpočtů na křehkou ekonomiku a bankovní systém, který se stále vyvíjí. Na domácím trhu převládá znepokojení nad rostoucí mírou špatných úvěrů a prudkým nárůstem regulačních nákladů.

"Český bankovní sektor se úspěšně vyhnul finanční krizi. Nicméně, úvěrové riziko nadále zůstává nejvýznamnější finanční hrozbou a stále přetrvává riziko dominového efektu v případě, že rozkolísaný a nestabilní vývoj v Evropě bude pokračovat. I když pozorujeme rostoucí počet insolvencí a konkurzů, stávající trendy nesvědčí o systémové obavě z úvěrového rizika, alespoň ne v krátkodobém horizontu. Je však možné, že brzy zaznamenáme politické tlaky na banky, aby podpořily křehký ekonomický růst měkčími úvěrovými podmínkami," odhaduje Kříž.

Bankéři se obávají také toho, že kapitál nebude dostupný. "Obavy o dostupnost kapitálu jsou vlastně výsledkem vývoje regulatoriky a stavem křehkých kapitálových trhů. Regulační tlak na zvýšení kapitálové přiměřenosti bank v kombinaci s omezenými kapitálovými zdroji vedou k poklesu objemu aktiv a ke snahám o snížení jejich rizikovosti, což může vést k negativním dopadům na celou ekonomiku," soudí Kříž.

S tím souvisí také strach o uchování zisku. "Obava o ziskovost se stává novou hrozbou, a to jak na globální, tak i lokální úrovni. Zdá se být přímým důsledkem kombinace stavu ekonomiky, regulačních tlaků a politických zásahů," myslí si Kříž a dodává, že likvidita je nadále považována za klíčové riziko. "Lokálně ale zřejmě představuje více ´dováženou obavu´ než aktuální nebezpečí, neboť na zdejším trhu je v současnosti hotovosti dostatek. Obavy týkající se zavádění nových daní na finanční transakce k obavám o dostatek likvidity jistě přispívají," uvedl Kříž.

Stávající prostředí nízkých úrokových sazeb negativně ovlivňuje ziskovost bankovních operací. V kombinaci se znepokojením z možných inflačních tlaků plynoucích z globálního kvantitativního uvolňování představuje zřejmou obavu bankéřů.

Kvalita řízení rizik v kombinaci s oceněním rizika patřily mezi klíčové obavy před dvěma lety, a to jak na globální, tak i lokální úrovni. Zdá se, že tyto hrozby byly "překonány" jinými, což lze přičíst jednak zlepšením v oblasti řízení rizik a jednak všeobecnému přijetí nových limitů tváří v tvář velmi nestabilní a nepředvídatelné budoucnosti.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688