TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.03.2012 00:10:05

Premiér Nečas bude jednat o penězích z Bruselu se dvěma eurokomisaři

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropský komisař pro regionální politiku Johannes Hahn a jeho kolega zaměřený na zaměstnanost a sociální věci László Andor budou ve čtvrtek hosty českého premiéra Petra Nečase (ODS). Společně se budou věnovat kohezní politice a hrozbě pozastaveného čerpání peněz z evropských fondů.

Nečas přijme dva členy Evropské komise (EK) v 17 hodin na Úřadě vlády a necelou hodinu poté by měli všichni tři vystoupit na společné tiskové konferenci.

Do Prahy přitom v úterý dorazil z Bruselu dopis, který uzavřel sérii jednání mezi Českou republikou a EK. List navázal na schůzku náměstků ministrů pro místní rozvoj a financí s vysokými představiteli komise, která proběhla na začátku března.

"Namísto proklamovaného naplnění hrozby plošného zastavení všech programů, obdržela Česká republika 'pouze' zdvižený varovný prst," shrnula obsah korespondence mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková a dodala: "Pokud do června přijmeme opatření vedoucí ke zlepšení v klíčových oblastech kontroly a auditu, k zastavení programů nedojde."

Česko se podle MMR s Bruselem "gentlemansky" dohodlo na tom, že do vyřešení situace nebude z unijních fondů žádat ani korunu.

V čerpání prostředků na český způsob našla EU hned pět slabých míst. Klíčovými úkoly pro Prahu je změnit základní nastavení a nezávislost auditního systému, vyřešit nesrovnalostí kontroly vykonávané řídícími orgány nebo zpřísnit personální politiku. "Česká republika do června připraví taková opatření, která budou řešit slabá místa systému nastaveného v roce 2006," slíbila Jabůrková.

Hlavní novinkou má být postupné převedení pověřených auditních subjektů pod ministerstvo financí. Rezort Kamila Jankovského (VV) to považuje za významnou systémovou změnu, která se promítne do nastavení všech operačních programů. "Dojde k faktickému posílení metodické a auditní role ministerstva financí, které by mělo EK přinést dostatečnou míru jistoty, že řídící a kontrolní systémy v ČR fungují nezávisle a spolehlivě," připojila mluvčí MMR.

Výhrady EK směřují také k absenci zákona o státní službě. Česko je chce vyřešit operativně, a to metodickými postupy pro výběr zaměstnanců ve strukturálních fondech. Zlepšení by se mělo do června promítnout i do dalších kritizovaných oblastí. "Výtky EK včetně potřebných nápravných kroků bude vláda projednávat na některém ze svých nejbližších jednání," uzavřela Jabůrková.

Česko chce s unijními penězi provést velkou rošádu. Vláda usiluje o to převést mezi jednotlivými programy celkem 32 miliard korun. Ubrat plánuje v operačních programech Vzdělávání pro konkurenceschopnost (20 miliard) a Lidské zdroje a zaměstnanost (12 miliard). Naopak posílit chce operační programy Doprava (15 miliard), Podnikání a inovace (12 miliard) a Životní prostředí (pět miliard korun).

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688