TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  19.03.2012 19:15:05

Platby Top-up stát letos nevyplatí, o návrhu rozhodne vláda

PRAHA (MEDIAFAX) - Změnu nařízení, podle kterého se v roce 2012 nevyplatí národní doplňkové platby na citlivé komodity (tzv. Top-up), posoudí ve středu členové kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). V roce 2011 zaplatil stát zemědělcům pomocí těchto dotací 1,3 miliardy korun, letos chce šetřit, jak vyplývá z materiálu.

Ministerstvo zemědělství již dříve změnu avizovalo s tím, že pokud by se peníze nakonec ve státním rozpočtu našly, budou o ně moci zemědělci žádat v pozdějším termínu, místo obvyklého času do 15. května.

Top-upy jsou poskytované k jednotné platbě na plochu (SAPS), pokud žadatelé nemají nárok na SAPS, nemají nárok ani na národní doplňkové platby na citlivé komodity.

Peníze nedostanou zájemci, kteří by jinak žádali o platbu na citlivé komodity, což je v České republice chmel, podpora přežvýkavých zvířat, podpora na chov ovcí nebo koz, podpora chovu krav bez tržní produkce mléka, podpora produkce brambor pro výrobu škrobu. Posledním dotačním titulem je pak platba na zemědělskou půdu.

Pokud by vláda změnu nařízení neschválila, Státní zemědělský intervenční fond by musel přiznat podporu v nulové hodnotě. Podle ministerstva by pak hrozily od zemědělců žaloby.

"Rozhodně jsme se s tím ale nesmířili a o peníze na Top-up pro naše zemědělce budeme bojovat," uvedl dříve ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Ke změně se mohl vyjádřit zúžený počet úřadů oproti normálnímu legislativnímu procesu. Nařízení začne v případě schválení platit od dubna, kdy zemědělci v jiných letech začali podávat žádosti.

V roce 2011 získali zemědělci pomocí národních doplňkových plateb 1,3 miliardy korun, v roce 2010 o 2,3 miliardy korun více. I v loňském roce se peníze povedly získat od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) až na konci roku.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688