TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  19.03.2012 15:35:05

Vláda chystá revoluci v úrazovém pojištění, návrh posoudí ve středu

PRAHA (MEDIAFAX) - Změny ve výpočtu základu úrazového pojištění, ve výši úrazového příplatku, rentě i změny na pojistném obsahuje návrh zákona o úrazovém pojištění, kterým se ve středu bude zabývat vláda premiéra Petra Nečase (ODS). S předlohou zásadně nesouhlasí odbory.

Předloha ministerstva práce a sociálních věcí počítá se zrušením přirážek k pojistnému i zrušením systému zvýšení pojistného a slev z pojistného. Úroveň úrazových dávek se podle návrhu mění tak, aby nepřesáhla "přijatelnou úroveň čistého příjmu" před vznikem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Nově se navrhuje, aby úrazový přípatek činil 85 procent tzv. denního výpočtového základu stanoveného obdobně jako pro účely nemocenského pojištění. Pro stanovení výše úrazového vyrovnání předloha navrhuje rozdělit interval míry poškození zdraví od 10 do 34 procent na tři pásma, dávky by se určily sazbou, která by odpovídala přibližně středu příslušného pásma míry poškození zdraví. Pásmový systém norma zavádí také u úrazové renty, kdy v závislosti na vypočtené míře poškození zdraví stanoví výše renty procentní sazbou. Ta by měla podle návrhu odpovídat míře poškození přibližně ve středu pásma po navýšení o 15 procentních bodů.

Nově by měl pojistné na úrazové pojištění platit zaměstnanec a mělo by být součástí odvodu z úhrnu mezd.

S návrhem, který od základu mění dosavadní systém úrazového pojištění, ale zásadně nesouhlasí odborové konfederace. Novelu vnímají jako krok ke zhoršení postavení zaměstnanců i zaměstnavatelů. Zákon totiž omezuje výši a podmínky vyplácených dávek. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) spolu s Asociací samostatných odborů (ASO) dále nesouhlasí se zrušením systému odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání formou náhrad za ztrátu na výdělku a zavedením sociálního dávkového systému.

Zástupci odborů tvrdí, že pojištěný musí být zaměstnavatel, který za škodu na zdraví pracovním úrazem nebo nemocí z povolání odpovídá, nikoliv zaměstnanec. Pokud zákon vejde v platnost v navrženém znění, varují, že vzroste počet soudních řízení. Zaměstnavatelé budou podle jejich názoru vystaveni žalobám na odškodnění za pracovní úrazy a nemoci z povolání. "Zaměstnanec, který utrpí úraz a je mu přiznána úrazová dávka, se může domáhat náhrady žalobou, pokud mu úrazová dávka plně nepokrývá ztrátu na výdělku," tvrdí odbory.

Navíc podle ČMKOS a ASO zákon přinese zaměstnavatelům další administrativní povinnosti i výdaje, spojené například s přihlašováním zaměstnanců do systému úrazového pojištění a s odhlašováním z tohoto systému. "Celý systém úrazového pojištění bude administrativně náročnější pro zaměstnavatele i zaměstnance," tvrdí odbory.

Požadují proto, aby se novela odložila (již napotřetí) a vypracovala nová koncepce, na jejíž podobě se shodnou jak zástupci státní správy, tak zaměstnavatelé a zaměstnanci.

Petra Hrubá, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688