TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  13.03.2012 14:45:12

IRI: Pokles cen starších bytů pokračuje i nadále

BRNO/PRAHA (MEDIAFAX) - Stejně jako tomu bylo prakticky po celý loňský rok, i na počátku roku 2012 pokračoval trend poklesu cen starších bytů, vyplývá to z výsledků sledování Institutu regionálních informací (IRI), který prozkoumal vzorek více než 37 tisíc bytů po celé republice. IRI to uvedl v úterý.

Pokles pokračoval téměř ve všech krajských městech České republiky. Výjimkou jsou pouze Pardubice, Plzeň a Zlín, kde průzkumy hovoří o velmi mírném nárůstu cen, který lze považovat spíše za stagnaci. V Brně se ceny za poslední tři měsíce vůbec nezměnily.

Nejdražší starší byty jsou v hlavním městě, kde se průměrný starší třípokojový byt o podlahové ploše 68 metrů čtverečních dal na přelomu loňského a letošního roku pořídit průměrně za necelých 2,64 milionu , což je ve srovnání s předchozím sledovaným obdobím pokles o 1,5 procenta. V Brně by stál obdobný byt letos už méně než dva miliony korun. Pomyslný bronz v žebříčku krajských měst s nejdražšími staršími byty patří již tradičně Hradci Králové (1,655 milionu ). Na dalších místech však začíná být poměrně těsno, přibližně na stejnou cenovou úroveň se totiž dostávají starší byty v Plzni (1,507 milionu ) a v Pardubicích (1,5 milionu ).

„Vedle Zlína jde o jediná dvě města, kde jsme letos zaznamenali mírný nárůst cen, i když jde o změnu jen v řádu desetin procenta. Propad cen v jednotlivých městech byl různý a to v závislosti na mnoha faktorech. Obecně byl relativně vyšší v ekonomicky slabších regionech, příkladem může být Ostravsko, kde se nenaplnila očekávání stabilnějšího ekonomického vzestupu, a ceny od roku 2008 poklesly o celou čtvrtinu,“ nastínila jednatelka Institutu regionálních informací Milada Kadlecová.

Poměrně výrazný propad cen starších bytů nastal v Karlových Varech (- 3,9 %) a pak zejména v už zmíněné Ostravě (- 4,6 %) a v Ústí nad Labem (- 5,3 %). „Klesající zájem o byty ve dvou městech s největším poklesem cen lze vysvětlit rovněž problematickým životním prostředím a složitou ekonomickou situací zdejších největších zaměstnavatelů,“ upozornila Kadlecová.

Pro další měsíce letošního roku IRI očekává spíše stagnaci cen případně jejich další mírný pokles související s předpokládaným poklesem objemu disponibilních prostředků v české i v evropské ekonomice způsobujícím nižší koupěschopnost obyvatel.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688