TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  28.02.2012 13:25:11

Sberbank završila proces akvizice Volksbank International

MOSKVA (MEDIAFAX) - Ruská banka Sberbank završila proces akvizice 100 procent společnosti Volksbank International AG (VBI). Společnosti o tom informovaly v úterý.

Sberbank už 8. září loňského roku podepsala smlouvu o prodeji a nákupu akcií s akcionáři VBI společnostmi Österreichische Volksbanken-AG (VBAG), BPCE S.A. (BPCE), DZ BANK AG (DZ BANK) a WGZ BANK AG (WGZ BANK). Z transakce byla vyčleněna společnost VB Romania, dceřiná banka VBI v Rumunsku.

V mezidobí od podpisu smlouvy do uzavření transakce navýšili akcionáři prodávané společnosti její vlastní jmění s cílem zvýšit akciový kapitál VBI. Účelem této transakce bylo kompenzovat ztrátu ze 3. čtvrtletí 2011. Akcionáři také souhlasili se snížením prodejní ceny 585 milionů eur o 80 milionů eur. Výsledná cena tedy je 505 milionů eur.

V rámci závěrečné fáze celého procesu akvizice převzala Sberbank od společností VBAG, DZ BANK, WGZ BANK a BPCE refinancování v přepočtu ve výši přibližně 2,1 miliardy eur a VBAG resp. skupina bank pod vedením VBAG poskytne Sberbank pětileté financování ve výši 500 milionů eur.

Tato průlomová transakce představuje pro Sberbank první velkou akvizici mimo území SNS a je také posledním krokem v transformaci banky z velké lokální finanční instituce na přední mezinárodní bankovní ústav.

Bez rumunských aktivit má VBI 295 poboček a více než 600 tisíc klientů. Dceřiné společnosti VBI figurují v TOP 10 největších finančních institucí (měřeno celkovou výší aktiv) v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, České republice a na Slovensku; a v TOP 15 finančních institucí (měřeno celkovou výší aktiv) v Maďarsku, Srbsku a Slovinsku. Bankovní skupina má také aktivity na Ukrajině a je držitelem bankovní licence v Rakousku.

"Tato transakce představuje důležitý krok v mezinárodní strategii Sberbank a v její cestě stát se sku-tečně globální finanční korporací. Sberbank má díky svému kapitálovému a finančnímu zázemí jedinečnou pozici vytěžit z potenciálu růstu, který skýtají země střední a východní Evropy. Pevně věříme, že Sberbank dosáhne díky základně VBI silného růstu i dalších akvizic," prohlásil generální ředitel Sberbank Herman Gref.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688