Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.02.2012 10:21:21

Wall Street: Filmy, které musíte vidět!


Deset filmů, ze kterých lze načerpat nejen poučení o návycích profesionálů z Wall Street, ale také vědomosti o fungování největšího světového obchodního centra.

Rogue Trader (Makléř)

  • 1999
  • Rogue Trader je příběh o obchodníkovi Nicku Leesonovi z Barings Bank natočený podle skutečnosti. Ewan McGregor odvedl skvělý herecký výkon, když napodoboval závislost britského génia na sladkém. Ačkoli film nakonec nebyl příliš úspěšný, je zábavný a lze jej považovat za „rychlejší“ verzi filmu Wall Street.

 

Trading Places (Záměna)

  • 1983

Zřejmě nejvtipnější film z prostředí Wall Street. Komedie s Eddiem Murphym a Danem Akroydem. Ti si jednoho dne vymění své životní role – úspěšného obchodníka s komoditami na Wall Street a pouličního podvodníka. Legrační styl, kterým Murphy mluví o futures a trzích, stojí za zhlédnutí.

 

Wall Street

  • 1987

Oliver Stone měl původně v úmyslu zobrazit chamtivost, která se pojila s Wall Street v 80. letech. Rozhodně nečekal, že by se z filmu časem mohl stát jeden z nejlepších snímků s finanční tématikou, který byl kdy natočen. Lidé jsou stále fascinováni postavou Gordona Gekka v podání Michaela Douglase, vytvořenou podle Michaela Milkena a Ivana Boeskyho. Boiler Room (Riziko)

  •  

    Ukázky z výše zmiňovaných filmů ZDE:

  •  

    Boiler Room (Riziko)
  • 2000

Tento klasický kousek ukazuje kariérní postup Giovanniho Ribisiho až na vrchol, kde se spřátelí s kolegou Vinem Dieselem. Naučí se vše, co je potřeba k úspěšnému prodávání akcií po telefonu. Pokud jste někdy pracovali v telemarketingu, bude vám film blízký. Film se velmi podobá příběhu Jordana Belforta, až na jachty a drogy.

 

Glengarry Glen Ross (Konkurenti)

  • 1992

Film se odehrává mimo Wall Street, řeší se však stejné věci, se kterými se „potýkají“ obchodníci, včetně bonusů a aut. Tradeři by udělali cokoliv, aby uzavřeli obchod. Alec Baldwin ve filmu vystupuje asi jen 10 minut, ale za svoji řeč směrem k dalším velkým hvězdám (Jack Lemmon, Kevin Spacey, Ed Harris) by si zasloužil Oskara.

 

Enron: The Smartest Guys In The Room

  • 2005

Jeden z nejlepších dokumentárních filmů vypráví příběh růstu Enronu a jeho následného pádu. Dění dokreslují zvláštní historky vedoucích pracovníků Kena Laye, Jeffa Skillinga, Andyho Fastowa a Timothyho Beldena. Tento skvělý film také obsahuje rozhovory s bývalým obchodníkem s energiemi a manažerem hedgeového fondu Jimem Chanosem.

 

Trader

  • 1987
  • Tento málo známý dokumentární film byl natočen během bouřlivého býčího trhu. Pojednává o každodenním životě aktivního investora Paula Tudora Jonese. Za pomoci historických grafů z dílny Jesse Livermora Jones ve filmu předvídá pád burzy, tzv. Černé pondělí. Ačkoliv vykresluje Jonese v podstatě v pozitivním světle, sehnat legální kopii filmu takřka nelze; říká se totiž, že všech tisíc kopií skoupil sám Jones. American Psycho (Americké psycho)

  •  

    Ukázky z výše zmiňovaných filmů ZDE:

  • 2000

Patrick Bateman, kterého ztvárnil Christian Bale, je na Wall Street opravdovým profesionálem. V životě dosáhl všeho, něco mu však chybí. Ztratí rozum a rozhodne se zabíjet. Až film uvidíte, už se nikdy nepodíváte na vizitku tak jako dosud.

Bonfire of the Vanities (Ohňostroj marnosti)

  • 1990

Román Toma Wolfa Ohňostroj marnosti zaměřil svou pozornost na manhattanskou elitu 80. let a její odtrženost od zbytku města. Tom Hanks hraje úspěšného muže z Wall Street, který se zaplete s milenkou. Jejich vztah ale časem vyústí v tragickou vraždu. Schopnost filmu zachytit sociální nerovnosti a utváření sociálních tříd v New Yorku je největším přínosem snímku.

 

Quants: The Alchemists Of Wall Street

  • 2010
  • Quants je 45minutový dokumentární film o práci kvantitativních analytiků na Wall Street. Nabízí nezvyklý pohled do duší matematických géniů, kteří vytvořili finanční modely, jež vytvořily a zároveň zničily Wall Street.

 

Ukázky z výše zmiňovaných filmů ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688