Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  14.02.2012 10:19:05

Telefónica CR: Predikce výsledků za 4Q 2011

Čtvrtý kvartál minulého roku podle našich odhadů nikterak výrazně nevybočil z běhu předchozích čtvrtletí, telekomunikační trh nezaznamenal žádné velké zvraty, tzn. že pokračují dříve sledované jevy. Těmi hlavními je pokles výnosů v obou segmentech společnosti v ČR, který je zmírňován stále rostoucím hospodařením na Slovensku.

Výnosy v pevném segmentu pokračují ve svém poklesu tempem několik % meziročně za každý kvartál, celkové výnosy v segmentu odhadujeme ve 4. kvartále na 5,795 mld. (-4,0% y/y). Meziroční pokles cca 15% očekáváme u výnosů z tradičního přístupu do sítě, pokles o cca 4% u výnosů z hovorného, naopak mírný růst o 2,5% očekáváme u výnosů z internetu. Meziročně očekáváme také mírný růst, cca 2,5%, v IT službách.

Pokles výnosů očekáváme také v mobilním segmentu, a to mírně vyšším tempem než v pevném. Celkové výnosy v mobilním segmentu za 4. kvartál odhadujeme na 6,566 mld. (-8,1% y/y). O pokles v tomto segmentu se „postaraly“ jak výnosy z hlasových služeb, tak z ostatních výnosů, díky regulaci MTR klesly také výnosy z propojení.

Na Slovensku odhadujeme další pokračování růstu výnosů, celkovou jejich výši odhadujeme po přepočtu na na 1,055 mld. . (+35% y/y). Celkové výnosy za 4Q tímto odhadujeme na 13,436 mld. (-3,4% y/y).

I když se Telefónice CR daří průběžně snižovat náklady, za 4Q vidíme přeci jen jejich mírný meziroční růst. Po jejich započtení dosáhne provozní zisk před odpisy OIBDA podle našich odhadů 5,743 mld. (-0,5% y/y), mimo výnosy z telekomunikační činnosti očekáváme také výnos z prodeje majetku ve výši 160 mil. , který je také do OIBDA započítán. Podle našich odhadů dosáhne roční upravená OIBDA, která je základem pro kritérium splnění ročních cílů společnosti, hodnoty 22,802 mld. , což znamená, že se společnosti podle našich odhadů nepodaří tyto cíle splnit, pokud nevykáže nějakou v našich odhadech nepředpokládanou položku. Provozní zisk za 4Q odhadujeme na 2,833 mld. (+12,2% y/y, ke zvýšení došlo vlivem jednorázového zvýšení odpisů v 4Q 2010), čistý zisk ve 4Q by měl dosáhnout 2,298 mld. (+20,1% y/y).

Očekáváme, že celoroční čistý zisk dosáhne 8,114 mld. , a Telefónica CR navrhne k výplatě dividendu ve výši 30 na akcii, v souladu s našimi již dříve zveřejněnými odhady. 

Kompletní predikce ke stažení zde.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688