Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie ve světě  |  13.02.2012 11:36:46

Facebook nebo ruský bratr Vkontakte.ru? Na které akcie spíše vsadit?


“Akcieatrhy.cz“O vstupu Facebooku na burzu už slyšíme rok a pomalu se před námi rýsuje jeho reálný termín (s největší pravděpodobností se objeví na NYSE pod zkratkou FB). Své IPO kromě největší sociální sítě na světě chystá také její menší "ruský bratr" - sociální síť Vkontakte.ru. Primární úpis by se měl konat v průběhu roku 2012, maximálně 2013. Zřizovatelem této sítě je Gazeta.ru.

Ruská IPO se začínají těšit poměrně široké „oblibě“, když za minulý rok do amerického a londýnského trhu vstoupil ruský vyhledávač Yandex a Internet Group Mail.ru. Zakladatel Gazeta.ru Pavel Durov zkonstatoval, že vstup Vkontakte.ru očekává právě již v letošním roce, aby se mohl proletět na křídlech obrovské mediální masáže spojené s konkurenčním Facebookem.

Čěte více:
Facebook žádá o umístění svých akcií na burzu

Jednalo by se ale o úpis menšího podílu, cca tří procent s cílem navýšení kapitálu. Podstatnější část se totiž ani rozprodat nedá, jelikož probíhají jednání o vstupu Googlu do firem, jako je Yandex a ten si na svou část brousí zuby už delší dobu. Přesný objem však Durov nekomentoval, neřekl ani, zda již začala probíhat jednání s některou z investičních bank, která by celý proces IPO zaštítila.

David Ferguson, analytik Renaissance Capital zkonstatoval, že další spojování ruských serverů je hlavně procesem ke snižování nákladů, například při spojení Vkontakte.ru s Mail.ru přes Google by společnosti mohly začít sdílet web-hosting.

Vkontakte.ru tvrdí, že má více než 100 milionů registrovaných uživatelů a 33 milionů jednotlivých návštěv denně, oproti tomu si ale uživatelé již dlouhou dobu stěžují na pirátství a prakticky neomezený přísun nevyžádané pošty. V roce 2010, což byl poslední veřejně dostupný finanční údaj, dosáhl Vkontakte.ru 93,8 milionů dolarů na tržbách.

Ruské internetové společnosti si vytvořily u zahraničních investorů značnou oblibu, zejména proto, že netrpí klasickými neduhy souvisejícími s ruskými poměry, které trápí ostatní segmenty, jako je třeba vysoká míra korupce. Vedle toho se Rusko s velkou pravděpodobností stane již brzy největším evropským gigantem na internetu, co se týká jednotlivých návštěv a vstupů na ruské portály, jelikož už nyní šlape na paty Německu. Potenciál má rozhodně výrazně vyšší.

V minulém roce vstoupily na americký trh vyjma Yandexu a Mail.ru také další společnosti působící na internetu a těšily se obrovskému zájmu. Yandex se obchoduje u 20 dolarů a to je opravdu výrazný pokles oproti upisovací ceně. Celý vývoj by ale rychle mohl zvrátit ji zmíněný vstup Googlu do této firmy.

Čtěte dále:
IPO: co nás čeká tento týden? Třeba jeden z největším provozovatelů kasín.
Akcie AVG: velmi špatně oceněná emise. Jak dopadnou akcie Avastu?

Veřejné obchodování s akciemi sociálních sítí odstartoval začátkem května 2011 čínský Renren (RENN). Akcie byly oceněny na 14 dolarech a ačkoliv se během prvního dne dokázaly vydrápat na 24 dolarů (+70%), po osmi měsících cena sklouzla až na téměř 3,5 dolary (-75%). Takřka v zápětí vystřihl svoji spanilou jízdu LinkedIn (LNKD), který si vůči upisovací ceně 45 dolarů připsal 85%. Intradenně dokonce 173%. V České republice bylo možné tyto akcie v primárním úpise koupit pouze prostřednictví společnosti Atlantik finanční trhy. Nicméně alokace byla více než ostudná, čistá nula.

www.akcieatrhy.cz

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Přečtěte si také:

09.10.2018Jak kumulovat peníze - riskovat nebo vsadit na jistotu? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
25.01.2017Na které akcie letos vsadit na pražské burze? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.05.2015Koruna, nebo euro? Vsaďte na zlato! Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
06.11.2014Vsadit si sportku nebo spekulovat s akciemi? Grant Capital (Grant Capital)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688