Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  10.02.2012 13:21:57

KB: predikce výsledků hospodaření za 4Q2011

Z pohledu dosaženého celoročního čistého zisku byl rok 2011 zřejmě v případě KB nejhorším za posledních 5 let. Odpis hodnoty řeckých státních dluhopisů (očekáváme celkem 5,4 mld. CZK) se do výsledku vloni zakousl skutečně významně. Bez vlivu těchto odpisů by čistý zisk KB byl na historickém rekordu těsně pod 14 mld. hranicí.

Jak jsme výše naznačili, očekáváme, že KB i ve 4Q přistoupila ke snížení hodnoty řeckých bondů ve svém portfoliu. Celkový odpis očekáváme ve výši 70-75% nominální hodnoty, což by znamenalo pro 4Q dodatečný odpis mezi 0,7-1,1 mld. CZK. My v predikci konzervativně počítáme s odpisem na horní hranici avizovaného rozpětí, což podle nás odpovídá očekávaným závěrům jednání mezi IIF a řeckou vládou. Ve výše uvedené tabulce nicméně uvádíme i číslo očištěné o vliv tohoto odpisu.

Čisté provozní výnosy očekáváme ve 4Q2011 ve výši těsně pod 8,4 mld. CZK, což odpovídá celoročnímu nárůstu výnosů mírně nad 1% (v souladu s indikacemi managementu KB). Pod konkurenčním tlakem zřejmě zůstávají i nadále poplatky a provize, u čistého úrokového výnosu očekáváme pozitivní vliv nárůstu objemu úvěrů a stabilní úrokové marže.

U provozních nákladů očekáváme poměrně výrazný (5,5%) y/y růst, který je však způsobený do značné míry pozitivními mimořádnými položkami v 4Q2010 (bez nich jen cca 1% y/y nárůst). Celoroční OPEX by tak i tady měl být v souladu s guidance KB (lehce pod +6% y/y). Provozní zisk by tak měl meziročně klesnout o 1,7%.

Mimo odpis řeckých bondů očekáváme, že náklady rizika mezikvartálně vzrostou na 515 mil. CZK, když předpokládáme nižší pozitivní efekt rozpuštění dříve vytvořených opravných položek než v minulém kvartále a lehké zhoršení kvality úvěrů v retailovém segmentu. Zisk před zdaněním by tak měl dosáhnout 3,07 mld. CZK (4,15 mld. CZK bez vlivu řeckého odpisu) a čistý zisk potom 2,46 mld. CZK (3,35 mld. CZK).

Při splnění našich předpokladů by celoroční čistý zisk KB klesl o 29% na 9,5 mld. CZK neboli 250 CZK/akcii. Při typickém výplatním poměru by to indikovalo dividendu ve výši max. 150 CZK, my nicméně počítáme s variantou payout 70-80% a tedy dividendou 175-200 CZK (aktuální výnos 4,7-5,4%).

Celá predikce výsledků Komerční banky za 4Q2011 ke stažení  zde.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688