TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  09.02.2012 12:45:11

Prazdroj loni prodal více než 9,9 mil. hektolitrů piva, Staropramen přes 3 milióny

PLZEŇ (MEDIAFAX) - Plzeňský Prazdroj prodal v roce 2011 v tuzemsku a na padesáti světových trzích více než 9,9 milionu hektolitrů piva, meziročně zaznamenal jednoprocentní nárůst výstavu. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí společnosti Jiří Mareček.

Na domácím trhu se situace po dvou náročnějších letech začala stabilizovat na úroveň předešlého roku a odbyt 6,9 milionů hektolitrů piva znamenal 0,1procentní nárůst. Vývoz se zvýšil o šest procent na 890 tis. hl. piva, což je nejvíce v celé historii. Licenční výroba piva zaznamenala dvouprocentní nárůst, a to na 2,14 milionu hl.

"Po předešlých letech poznamenaných obtížnými ekonomickými podmínkami se trh začíná mírně stabilizovat. V loňském roce se dařilo zejména prémiovým značkám a speciálům. Další vývoj na trhu s pivem by mohla významně ovlivnit nejistá ekonomická situace v Evropě a s ní související reakce spotřebitelů," uvedl Doug Brodman, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.

Prodeje na pivním trhu se stabilizovaly na úrovni předešlého roku. Prodeje ležáků se loni zvýšily o čtyři procenta díky rostoucí křivce prodejů prémiových piv a zejména díky loajalitě pivařů k prémiovému plzeňskému ležáku, jak firma uvedla. Jeho prodeje byly stabilní i v předcházejících letech, kdy pivovarský trh klesal. Podle společnosti se daří také sladovému nápoji Frisco, který loni dostal novou brusinkovou variantu.


Pivovary Staropramen prodaly v roce 2011 celkem 3,03 milionů hektolitrů piva, což je meziročně o osm procent více. Společnost o tom blíže informovala ve čtvrtek.

"Loňský rok byl pro naši společnost zlomový. Přestože celková spotřeba piva v Česku ve třetím roce ekonomické recese výrazný nárůst nezaznamenala, nám se podařilo být na trhu úspěšní. Rostoucí prodej našich klíčových značek Staropramen a Braník na domácím trhu ukázal, že jsme se vydali správnou cestou, ve které budeme i letos pokračovat," sdělil k prodejním výsledkům generální ředitel společnosti Zbyněk Kovář.

Prodej společnosti v Česku meziročně vzrostl o devět procent. Na růstu se podílela, jak značka Staropramen s devítiprocentním nárůstem, tak značka Braník s nárůstem dosahujícím téměř 19 procent.

Za zvýšeným prodejem na domácím trhu stojí podle firmy, jak investice do nové stáčecí linky na stále oblíbenější PET lahve, která umožnila meziroční téměř trojnásobný nárůst prodeje tohoto typu balení, tak dvě novinky značky Staropramen: Staropramen Nefiltrovaný a Staropramen Cool Lemon.

"Zatímco se Staropramenem Nefiltrovaným se nám podařilo oslovit především tradiční pivaře, Staropramen Cool Lemon zaujal nové spotřebitele, kteří často nejsou typickými konzumenty piva," vysvětlil k výsledkům na domácím trhu Kovář.

Středoevropská skupina StarBev, do které společnost patří a značka Staropramen je její vlajkovou lodí, loni oznámila investice do její podpory v zahraničí a zahájila novou mezinárodní marketingovou kampaň. Celkový export společnosti pak vzrostl o šest procent, licenční výroba Staropramenu v zahraničí o pět procent. Staropramen loni ochutnali spotřebitelé ve více než 35 zemích světa. Mezi největší trhy patří Ukrajina, Rusko, Slovensko, Švédsko, Německo, Srbsko, Chorvatsko a Velká Británie. Od loňska mohou Staropramen nově ochutnat také spotřebitelé ve Francii, Rumunsku, Černé Hoře, Řecku, Vietnamu či Jižní Koreji.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688