TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.02.2012 12:45:05

Premiér Nečas sněmovně vysvětluje postoj k fiskální unii, opozice ho kritizuje

PRAHA (MEDIAFAX) - V obsahu fiskální úmluvy je příliš mnoho neznámých a dokument navíc určuje směr k fiskálnímu federalismu. Tak ve čtvrtek ve sněmovně vysvětloval premiér Petr Nečas (ODS), proč se na konci ledna nezavázal k podpisu nové evropské úmluvy o rozpočtové zodpovědnosti.

"My nevíme, jak bude vypadat například program rozpočtového partnerství, nevíme další věci a nevíme to nejen my. Neví to nikdo. V obsahu smlouvy je příliš mnoho neznámých," řekl v Poslanecké sněmovně Nečas a několikrát zopakoval, že smlouva jasně určuje směr k fiskálnímu federalismu.

Po Nečasově zhruba půlhodinovém vystoupení se o slovo přihlásil stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek, který spekulace o cestě k fiskálnímu federalismu označil za "premiérské plky". "V žádném případě není možné učinit taková prohlášení, jaká činí premiér, že jsme na začátku fiskální unie. Je to způsob plácání, který si premiér nemůže dovolit," zlobil se na premiéra.

Ten ve svém následném vystoupení upozornil, že podobné prohlášení učinili po summitu německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarozym. "Tím dokazujete, že není daleko od pravdy, ten, kdo o vás mluví jako o doktoru Cvachovi české zahraniční politiky," dodal za potlesku z pravé části sálu Nečas.

Ten zákonodárcům vysvětloval, proč se 30. ledna nepřipojil k zástupcům 25 členských států a na jednání Evropské rady se rozhodl nezavázat se k podpisu fiskální úmluvy.

Kromě nejasností vyčítá podle svých slov smlouvě také to, že počítá s přenosem části kompetencí na Evropskou komisi. Právě to je podle předsedy vlády argumentem pro vypsání referenda, které se podle ústavy nevypisuje v případě vstupu do mezinárodního společenství, ale při přenosu kompetencí státu na jinou úroveň.

"Otázkou je, zda skutečně dochází k přenosu pravomocí. V budoucnu by například měl Evropský soudní dvůr (ESD) rozhodovat o sankcích, které uloží státům, když nedodrží kritéria. To, co bude v kompetenci ESD, není žádná stávající povinnost států, bič v této podobě na úrovni národních států neexistuje, takže ho nelze přenést," kontroval premiérovi Zaorálek.

Kromě zmiňovaných argumentů ale premiér znovu připomněl také striktně vymezený mandát, se kterým do Bruselu jel. Vláda se totiž dříve usnesla, že "Česko učiní rozhodnutí až po prostudování konečného znění", kabinet také pro zavázání se ke smlouvě žádal jasnou politickou shodu nad paktem před definitivním rozhodnutím.

"Na summitu byla položena jedna jasná otázka: Podpoříte nyní tady a teď závazný text? Dvacet pět států odpovědělo ano a rozhodlo se nyní takové rozhodnutí přijmout. Jedná se o politický závazek, a pokud tak neučiní, tento politický závazek poruší. Mohl jsem tak učinit já? Z hlediska mého mandátu nikoli," řekl Nečas.

Martina Týblová, tyblova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688