Pavel Kral (ČEKIA, a.s.)
Údaje o firmách  |  24.10.2001 10:54:34

Přiměřené vypořádání za BIOCEL?

Představenstvo společnost BIOCEL, a.s. v minulých dnech společně s představenstvem společnosti Heinzel Paskov, a.s. oznámilo záměr zrušit společnost BIOCEL, a.s. převodem jmění na majoritního akcionáře – společnost Heinzel Paskov, a.s.

V souladu s § 220p obch. zákoníku může valná hromada společnosti BIOCEL, a.s. rozhodnout, že se společnost zrušuje bez likvidace a že jmění zaniklé společnosti převezme jeden akcionář, jestliže tento akcionář je majitelem akcií, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje 90 % základního kapitálu. Společnost HEINZEL Paskov, a.s. tuto podmínku splňuje, neboť nyní vlastní 96,33% všech akcií společnosti BIOCEL.

Hlavní akcionář je povinen poskytnou ostatním akcionářům přiměřené vypořádání v penězích, jehož výše musí být doložena posudkem znalce, pro jehož jmenování platí ustanovení § 59 odst. 3 obch. zák. přiměřeně. Dle zprávy pro BCPP Praha bude společnost Heinzel vycházet z ocenění BIOCELU, vyhotoveného dvěma nezávislými znalci, jmenovanými usnesením Krajského soudu v Ostravě, č.j. 37 Cm 97/2001. Tito znalci Ing. Josef Pawlita a Ing. Aleš Galatík stanovili přiměřené vypořádání pro minoritní akcionáře ve výši 610 za jednu akcii BIOCELU. Pro stanovení ceny se znalci opírali o výnosovou metodu a porovnávací metodu.


Výsledkem váženého průměru byla stanovena znalci cena pro vypořádání. Ta uvádí jako výsledek ocenění, že jmění akcionářů v BIOCELU je 2 024 441 tis., což je 610Kč/akcie.

Menšinoví akcionáři musí být ve smlouvě o převzetí upozorněni na to, že mají právo žádat o přezkoumání výše vypořádání v penězích, s tím, že toto právo mají, i když na valné hromadě budou hlasovat pro smlouvu o převzetí, a že toto právo mohou uplatnit v prekluzivní lhůtě dvou měsíců ode dne, kdy se zápis převodu jmění do obchodního rejstříku stane účinným vůči třetím osobám.

BIOCEL je neintegrovanou komerční celulózkou, která musí celou produkci sulfitové buničiny prodat na trhu. I když ceny buničiny, jak uvádí společná zpráva představenstev obou společností, podléhají velkým výkyvům trhu a dochází k prudkým změnám poměrů mezi nabídkou a poptávkou a velkému kolísání cen, nabízí se otázka, zda přiměřené vypořádání pro menšinové akcionáře nemohlo být stanoveno vyšší, za použití jiných oceňovacích metod. Vždyť jen nerozdělený hospodářský výsledek minulých let činí částku vyšší než 557 mil. , což je 167 za akcii.

Další informace naleznete zde:  http://www.ipoint.cz/detail.php?article=8226

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)
St   9:15  EP Infrastructure: EBITDA v minulém roce poklesla o 16 % Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688