Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie ve světě  |  02.02.2012 09:41:50

Americké firmy září. Výsledky jsou zatím lepší než očekávání.


“Akcieatrhy.cz“

Při hodnocení toho, jak dopadá výsledková sezóna je možno postupovat mnoha různými způsoby. Pokud se však nechceme zdržovat podrobnými analýzami, můžeme použít zjednodušené hodnocení na základě určitého vzorku. Jako nejrychlejší a nejméně pracné se jeví hodnotit hospodářské výsledky firem zastoupených v indexu Dow Jones. Je jich jen třicet a jsou to vedoucí firmy ve svých oborech. Díky tomu určují celkové vyznění výsledku, protože obchodníci je mají na očích, jejich výsledky jsou velmi podrobně sledovány a obchodní rozhodnutí drobných obchodníků jsou velmi často vedena s přihlédnutím k výkonnosti indexu Dow Jones.

Obvyklé hodnocení dosažených výsledků je prováděno srovnáním dosažených výsledků s očekávanými výsledky. Vždy před publikováním hospodářských výsledků jsou dotazování odborníci zabývající se příslušnou firmou na to, jak odhadují, že dopadnou hospodářské výsledky. K neskonalému údivu lidí mimo obor totiž nezáleží na tom, jestli má firma lepší, nebo horší výsledky vzhledem k minulému období, ale záleží na tom, jestli má firma lepší, nebo horší výsledky, než se očekává.

Již samotný tento poznatek stačí k tomu, aby se ekonomové razící heslo, že účastníci trhu se chovají racionálně, šli ze zoufalství oběsit. Není divu, že klasická ekonomie je z chování trhu naprosto na větvi a sofistikované ekonomické modely odladěné na historických datech se hroutí jako domečky z karet, když se vnější ekonomické podmínky jen nepatrně změní.

Když se nyní podíváme na mechanismus hodnocení toho, jestli má cenu spekulovat na růst, nebo na pokles, tak zjistíme, že rozhodování, jestli má cenu vstupovat do obchodu, nejvíce ovlivňuje faktor překvapení. Pozitivní překvapení a jeho protipól – negativní překvapení. Pozitivní překvapení nastává, když jsou publikované hospodářské výsledky lepší, než očekávané. Negativní překvapení nastává, když jsou publikované hospodářské výsledky horší, než očekávané. Čím je překvapení větší, tím vyšší vliv má na růst/pokles ceny akcie.

Nyní si již můžeme určit zjednodušené kritérium toho, jestli je výsledková sezóna úspěšná, nebo neúspěšná tím, že se zaměříme na jednotlivé komponenty indexu Dow Jones a vyhodnotíme si je podle toho, jestli se jednalo o pozitivní, nebo negativní překvapení.

Jednoduchý součet určí, že do současné doby bylo z indexu Dow Jones publikováno 20 hospodářských výsledků (tj. 2/3). Z těchto dvaceti firem bylo 13 pozitivních překvapení a 7 negativních. Celkově se jedná o opatrný úspěch, což je podpořeno i celkovými výsledky. Index DJ uzavřel 10. 1. 2012 – tj. na začátku výsledkové sezóny na hodnotě 12462 a ke včerejšímu dni 1. 2. 2012 má hodnotu 12716.

Analytický přehled pozitivních a negativních překvapení naleznete ZDE


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688