Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  31.01.2012 11:39:12

Riziko na vzestupu; řecký premiér věří v uzavření dohod o PSI a jednání s Trojkou do pátku

Asijské měnové trhy zaznamenaly v úterý mírné oživení sentimentu, my ale i navzdory rétorice řeckého vedení zastáváme v otázce dohody o výměně řeckých dluhů stále vyčkávací pozici.

Řecký premiér L. Papademos se objevil v médiích a prohlásil, že bylo dosaženo „významného pokroku“ jak v rozhovorech o PSI, tak v jednání s Trojkou ohledně nového balíku úvěrů, a že věří v uzavření obou dohod do konce týdne. To bylo možná jedním z důvodů, proč byla ochota riskovat mírně na vzestupu – my však z minulosti víme, jak mohou být taková oznámení odsouvána.

Výrazný pohyb zaznamenal také USDJPY, který prohloubil svůj propad a dotkl se nových minim od intervence loni v říjnu. To přimělo ministra financí D. Azumiho poprvé po delší době vystoupit s varováním, že proti nadměrným, spekulativním měnovým pohybům budou přijata rozhodná opatření. Úroveň 75,80, po jejímž prolomení by mohlo dojít k intervenci, se zdá být zcela jednoznačně na dohled.

Pokud jde o makrodata, dnes časně ráno přišla z Japonska spousta zpráv – míra nezaměstnanosti zaznamenala mírný nárůst ze 4,5 % na 4,6 %, což je nejvyšší úroveň od loňského července, a to i navzdory pozitivnějším údajům o poměru nových pracovních míst k počtu uchazečů o zaměstnání, který se zvýšil z 0,69 na 0,71. Na pozadí slabého růstu příjmů a vzhledem k nejistotě ohledně ekonomického vývoje zůstávají slabé i výdaje domácností. Po listopadovém poklesu o 1,3 % klesly výdaje v prosinci o 1,0 %, ale v meziročním srovnání vzrostly o 0,5 % (očekávalo se -0,1 %). Průmyslová výroba se v prosinci odrazila vzhůru o solidní 4,0 %, čímž více než zvrátila listopadový meziměsíční propad o 2,7 %. Prognózy produkce zpracovatelského sektoru, základní složky výroby, zůstávají také nad odhady trhu, ale došlo ke zmírnění tempa. Lednová prognóza byla revidována směrem dolů na +2,5 % oproti předběžně odhadovaným +3,4 %, zatímco únorová produkce se nyní, když byly vyřešeny problémy s výpadkem dodávek z Thajska, zvýší dle očekávání o 1,2 %.

Co se týká Austrálie, podnikatelské podmínky a důvěra se nezměnily a zadluženost soukromého sektoru byla v souladu s očekávanými +0,3 % m-m a oproti předchozímu měsíci také nezaznamenala žádnou změnu.

V průběhu včerejších evropských a amerických obchodních seancí EUR v důsledku pokračujících jednání ohledně výměny řeckých dluhů pokleslo. Do centra pozornosti se dále dostalo Portugalsko, jehož výnosy dluhopisů i ceny CDS rostly a táhly s sebou i italské a španělské dluhopisy a CDS. Pouhé vyřešení situace v Řecku očividně nepostačí k tomu, aby eurozóna dostala hlavu nad vodu. Účast na aukci italských dluhopisů byla nízká a výnos nedosáhl ani cílové hodnoty 8 mld. EUR, načež se EUR dostalo ještě pod větší tlak. Summit EU přinesl několik ohromujících závěrů. Bylo dosaženo dalšího pokroku, když fiskální kompakt podepsalo 25 z 27 členských států EU (účast odmítla Velká Británie a Česká republika).

AUD následoval EUR na cestě dolů poté, co se agentura Fitch rozhodla čtyři australské banky podrobit revizi s výhledem možného snížení úvěrového ratingu.

Co se týká makrodat, osobní příjmy v USA vzrostly více, než se čekalo, když stouply o 0,5 % oproti očekávaným 0,4 % a naposledy zaznamenaným 0,1 %, avšak osobní spotřeba klesla z +0,1 % na nulu (neočekávala se žádná změna), z čehož vyplývá, že americký spotřebitel stále ještě nedůvěřuje vývoji ekonomiky a raději spoří na horší časy. Oblíbené měřítko inflace amerického Fedu zamířilo v prosinci o trochu výše, když
deflátor výdajů na osobní spotřebu meziročně vzrostl o 2,4 % (očekávalo se 2,3 %, přičemž jádrové údaje se meziměsíčně zvedly o 0,2 % a meziročně o 1,8 %). Index výrobní aktivity dallaského Fedu vykázal z revidovaných -0,3 bodů v předchozím měsíci raketový růst na 15,3 bodů, přičemž nové objednávky se dostaly na šestiměsíční maximum – jde o pouhou tvorbu zásob?

Dnešek je posledním dnem prvního měsíce letošního roku, proto věnujte zvýšenou pozornost možným přehnaným pohybům na devizových trzích kvůli přehodnocení zajištění investičních portfolií.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688