Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  27.01.2012 16:18:26

Souhrn 4. týdne - Fed, HDP USA, půjčka MMF

ZPRÁVY 4. TÝDEN 2012

23. – 27. ledna 2012

O       Fed hodlá držet extrémně nízké úrokové sazby do roku 2014

O       Americká ekonomika vzrostla ve 4. čtvrtletí o 2,8 %

O       Česká vláda se dohodla na půjčce MMF ve výši 1,5 miliardy eur

O       Celková důvěra v domácí ekonomiku vzrostla

Překvapení z druhé strany Atlantiku

Riziková aktiva zůstávají nadále v kurzu, což se samozřejmě kladně promítá i na jejich ceně. Jako kdyby investoři nechali obavy v minulém roce a do toho nového se dívali s nadšením a optimismem. K tomuto vývoji nepochybně přispívají lepšící se ekonomická data, ale velkou měrou i centrální banky. Uvolněná měnová politika je v současnosti charakteristická pro všechny měnové autority od USA (Fed), přes Velkou Británii (BoE)a eurozónu (ECB) až po Japonsko (BoJ). S růstem množství peněz v ekonomice se investoři musí rozhodnout, kam finanční prostředky umístit. Americké a německé dluhopisy jsou sice „bezpečné“, ale poskytují nízký nebo téměř žádný výnos, a tak se investice do akcií, komodit a rizikových měn nestává jen možností, ale v podstatě nutností, jak vydělat.

Za klíčovou událost týdne lze považovat zasedání americké centrální banky. Fed zaskočil trhy, když oznámil, že extrémně nízké úrokové sazby hodlá držet až do roku 2014, tedy následující tři roky. To byl rovněž pozitivní impuls pro euro, které se vůči dolaru dostalo na nová letošní maxima. V pátek byl zveřejněn růst amerického hospodářství za 4. čtvrtletí. Tamní ekonomika rostla tempem 2,8 %. V Evropě se schůzovalo. V pondělí proběhlo zasedání ministrů financí EU v Bruselu, když hlavním tématem byla „překvapivě“ evropská dluhová krize. Za pozornost stála dohoda o uvalení embarga na íránskou ropu. Na ceně ropy se to zatím neodrazilo, což však neznamená, že tomu tak v blízké době nebude. Začalo rovněž Světové ekonomické fórum v Davosu. Hned v úvodním projevu německá kancléřka Merkelová jasně řekla, že Spolková země záchranné fondy navyšovat nehodlá a rázně tak vyvrátila všechny spekulace.

Středoevropské měny i nadále těžily z pozitivní nálady na trzích. Polský zlotý a maďarský forint posílily sice výrazněji než česká měna, ani ta však nepřišla zkrátka. Vůči euru se během týdne dostala až na úroveň 25,10 CZK/EUR, kde byla naposledy před dvěma měsíci. V pátek krátce před 15 hodinou se obchodovalo těsně pod hladinou 25,20 CZK/EUR. Vůči americkému dolaru byly její zisky ještě výraznější a v druhé polovině týdne se přiblížila na dohled hranice 19 CZK/USD. Rychlá apreciace koruny nabádá k obezřetnosti. Pravděpodobnost její korekce ke slabším hodnotám se zvyšuje.

Dat z domácí ekonomiky mnoho nebylo. Celková důvěra v českou ekonomiku v lednu vzrostla o 2,5 bodu, a to jak mezi podniky (2,1 bodu), tak mezi spotřebiteli (4,5 bodu). Vláda se definitivně domluvila na půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Původní částka 3,5 mld. eur však byla ponížena na 1,5 mld. eur, což odpovídá zhruba 38 mld. korun. Půjčku poskytne Česká národní banka (ČNB) ze svých devizových rezerv. Stát centrální bance za tyto prostředky ručí. Přesně na den, kdy byla půjčka schválena, šéfka MMF Lagardeová prohlásila, že na restrukturalizaci řeckého dluhu se budou muset možná podílet i veřejní věřitelé (např. právě MMF). Zaběhlá paradigmata tak přestávají platit.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688