Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  25.01.2012 19:37:40

7 ostře sledovaných událostí a výhled akciových trhů


Jak začíná rok 2012? Moc optimisticky ne. Světová banka odhaduje snížení globálního růstu, především růstu ekonomik EU, USA a Japonska. Agentura S&P snižuje ratingu jako o život a německé dluhopisy nabízejí záporný výnos – investoři preferují bezpečí se ztrátou, což není příznivá zpráva. Existuje riziko, že evropský chaos přeroste v globální finanční krizi, která bude opakováním roku 2008, říká Pavel Hadroušek, analytik z Fio banky.

Přesto mají akciové indexy skvělý lednový start. Konkrétně americký index S&P 500, který zahrnuje 24 sektorů ekonomiky Spojených států, zažívá nejlepší začátek roku od roku 1997. Čím to? Objevuje se méně špatných zpráv, investoři začínají oceňovat tříleté půjčky, které ECB poskytla evropským bankám (tzv. LTRO), lepší se finanční podmínky v Evropě (klesá 3měsíční Euribor) a snižuje se systémové riziko.

To se projevuje v náznaku oživení akcií cyklických odvětví (automobilový sektor vzrostl od začátku roku o 16 %, polovodiče o 13 %) nebo výrazném růstu tzv. padlých andělů, jako jsou Bank of America nebo sektor solární energetiky (shodně růst o 27 %).

Co bude ovlivňovat dění v roce 2012?

1. Nekonečně mnoho euro summitů.

2. Zasedání amerického Fedu.

3. 29. února proběhne 2. kolo LTRO.

4. 20. březen je zásadní pro krachující Řecko – druhý balíček pomoci (130 miliard eur). Předpokladem poskytnutí balíčku je dohoda s privátními věřiteli na výši restrukturalizace řeckého dluhu (od červencového plánu není konečné řešení na stole), reálně hrozí default Řecka a nákaza Portugalska i dalších zemí.

5. 1. čtvrtletí – splatnost největšího objemu dluhopisů během roku.

6. Duben – volby ve Francii (jistě budou ovlivněny ztrátou ratingu AAA, politikou úspor, růstem populismu a vlivu euroskeptiků).

7. Červen - pravděpodobně začnou platit zpřísněné kapitálové požadavky pro banky. Tzv. jádrový kapitál Tier 1 by měl dle EBA (European Banking Authority) dosahovat 9 %.

 

Největší geopolitická rizika roku 2012

Sledovaná témata v roce 2012

Stav globálního trhu se státními dluhopisy: nafouklá bublina

Jen v rámci států G-7 mají v roce 2012 splatnost státní dluhopisy v objemu 7,3 bilionu USD (+ 566 miliard úroky). V čele pelotonu jsou Japonsko (3,05 bilionu) a USA (2,76 bilionu). Splatné dluhopisy vydané globálními korporacemi představují další 1 bilion USD. Podle S&P činí v případě zpomalování ekonomik splatný dluh (korporátní + státy G-7) do roku 2016 18,5 bilionu USD!

Důležité bude sledovat vývoj evropských dluhopisů zemí PIIGS, zda se podařilo zvrátit trend vývoje rostoucích výnosů. Další země PIIGS budou po vzoru Řecka zkoušet provést restrukturalizaci dluhu, což bude jistě zdrojem dalších tenzí.

Udržitelnost růstu v USA při problémech a recesi v Evropě či zpomalení v Číně

Podzimním trendem byla akcelerace růstu v USA při zpomalení EU a Číny. Jaký bude trend v roce 2012? Index ekonomického překvapení Citigroup je vysoko. V příštích měsících proto existuje možnost zklamání ve smyslu zpomalení americké ekonomiky.

Čtěte také:

Potkaly se investorské celebrity a prozradily investiční tipy na rok 2012

Jak dlouho udrží firmy ziskové marže na maximech?

Schopnost firem navzdory krizi zvedat zisky byla a je obdivuhodná (firmy mohly těžit z velké nezaměstnanosti, IT technologií nebo využití nových trhů). Nyní již není prostor pro další expanzi ziskových marží – jsou 50 % nad historickými normami, dlouhodobě existuje tendence oscilovat kolem průměru, je zde tedy prostor pro kompresi marží.

Negativní aspekty pro zisky firem představují recese v Evropě, růst ceny ropy nebo silný dolar (zejména pro velké korporace). V bankovním sektoru je patrná limitovaná schopnost dosahovat zisku.

I přes možný pokles marží je však ocenění trhu levné: aktuální průměrná hodnota P/E u akcií z indexu S&P 500 je 13,9, odhadované průměrné P/E pro rok 2012 je 12,5. Čistý zisk na akcii (EPS) činil v roce 2011 97 USD (meziroční změna +16 %), což je historický rekord.

Bude čínské zpomalení mírné, nebo rychlé?

Argumentem pro pozitivní vývoj jsou příznivé zprávy z konce roku 2011 (HDP za 4Q +8,9 % vs. 8,7 % odhad), snížení povinných rezerv o 0,5 % (poprvé od roku 2008) a existence polštáře pro snižování sazeb (na rozdíl od Západu). Nejistotou je stav realitního trhu. Investoři čínským akciím nevěří (možný zdroj pozitivního překvapení). Bude rok 2012 ve znamení draka?

Kam se podle Pavle Hadrouška podívají akciové indexyroce 2012? Pokračování analýzy najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

06.02.2023Ostře sledovaná lednová inflace (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.06.2018Trump versus Kim a ostře sledovaná ECB Pavel Šafařík (Sagefin)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688