TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.01.2012 01:50:06

E15: Česko proplatilo 308 miliard korun z EU (23.1.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká republika čerpala v roce 2011 ze strukturálních fondů Evropské unie podle plánu a nepřijde o žádné peníze s uzávěrkou do loňského prosince, koneční příjemci si dosud rozebrali 308 miliard korun z nabídky 798 miliard. Uvedlo to pondělní vydání deníku E15.

Tím se příjemci dostali na 38,6 procenta přídělu na léta 20072013. Loni přišly na jejich účty 103,4 miliardy, což byl meziroční nárůst o 51 procent. Vyplývá to z materiálu Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR), který bude zveřejněn v úterý.

„Ministerstvo pro místní rozvoj monitoruje nejen skutečné čerpání, ale pracuje také s výhledy, jak bude probíhat. Naše údaje se ukázaly jako spolehlivější ukazatel než katastrofická vyjádření některých politických expertů na evropské fondy,“ shrnul pro E15 ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, jehož rezort systém unijních dotací v tuzemsku řídí. Závěr MMR znamená, že všechny české operační programy včetně těch, jejichž proplácení pozastavila kvůli nedostatkům loni na jaře Evropská komise splnily k 31. prosinci 2011 pravidlo n+3, jež umožňuje pobírat peníze na daný rok ještě tři roky poté.

„Republika nepřišla o možnost využít přidělené prostředky z evropského rozpočtu,“ uvedl první náměstek MMR Daniel Braun. Důvodem bylo i to, že pozastavení pěti programů výplaty pro konečné příjemce neohrozilo, protože náklady na projekty dále hradily české úřady. Jednotlivé operační programy plnily limity čerpání různě. Největší nárůst v objemu schválených prostředků vykázal v roce 2011 Výzkum a vývoj pro inovace. V objemu následně proplacených peněz si polepšil o 600 procent. Nízké tempo loni zaznamenaly naopak Praha, regiony a Doprava, které ale začaly s reálným čerpáním mnohem dříve. Výzkum a vývoj pro inovace, stejně jako podobně „dohánějící“ programy Životní prostřední a Vzdělávání pro konkurenceschopnost jsou přes tyto dílčí úspěchy zařazeny do režimu zesíleného řízení rizik.

„V průběhu realizace se vyskytují nejrůznější rizika, která mohou ohrožovat plynulý chod programu. Dlouhodobě s nimi pracujeme a klademe důraz na jejich včasné zachycení a snižování jejich míry. Budeme připraveni navrhnout adekvátní opatření. Škála rizik může být široká od problémů s dostatečným tempem v čerpání přes personální stabilitu řídících orgánů až po absenci smysluplných dopadů,“ řekl náměstek ministra Braun. Menší dynamiku hlásí regionální operační programy, pražské programy a Doprava, které se pustily do čerpání evropských peněz hned zkraje současného finančního období a vykazují relativně vysoký objem proplacených prostředků. Součástí zítřejší zprávy ministerstva pro místní rozvoj bude také monitoring za poslední měsíc loňského roku. V něm dostalo souhlas dalších 539 projektů, na účtech konečných příjemců přibylo v prosinci 17,6 miliardy korun.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688