TNBiz (TN.cz)
Finance  |  09.01.2012 17:00:22

Šéf švýcarské centrální banky Hildebrand oznámil rezignaci (9.1.2012)

ŽENEVA (MEDIAFAX) - Guvernér švýcarské centrální banky Philipp Hildebrand oznámil svou rezignaci s okamžitou platností poté, co se podle médií dopustil tzv. insider tradingu. Informovala o tom v pondělí agentura AFP.

Hildebranda obvinila z tzv. insider tradingu (zneužití informací v obchodním styku), který je trestný ve většině vyspělých zemí světa, švýcarská média. Podle nich transakce s dolary a švýcarskými franky prováděli guvernér i jeho manželka.

"Rezignuji především proto, protože nemůžu předložit nezvratný důkaz o tom, že jsem nevěděl o devizových obchodech mé ženy," uvedl v pondělí Hildebrand. "Doufám, že tento můj krok pomůže udržet důvěryhodnost švýcarské centrální banky," dodal.

Švýcarská centrální banka po rezignaci Hildebranda ve svém prohlášení uvedla, že bude bránit minimální povolený kurz 1,20 CHF/EUR s maximálním odhodláním.

"Hildebrandova pozice byla od minulého týdne neudržitelná, jeho rezignace ale nebude mít na kurz franku žádný trvalejší vliv," řekl pro agenturu Reuters analytik společnosti Informa Global Markets Tony Nyman.

Hildebrand ve čtvrtek vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že si není vědom žádných kroků, které by byly v rozporu se zákonem. "Dokud mám důvěru vlády a bankovní rady, odstoupení není otázka pro mě. Nejsem si vědom žádného právního porušení. Ale chápu, že si veřejnost rovněž pokládá morální otázky. Pravidla obchodování SNB se rovnají evropským standardům," uvedl ve čtvrtek Hildebrant.

Týdeník Weltwoche přitom napsal, že šéf Švýcarské národní banky (SNB) se svou manželkou prováděli finanční transakce v období, kdy Hildebrant připravoval obranu proti silnému kurzu franku. "Je mi líto, že ti, kteří jsou již léta velkými zastánci švýcarského bankovního tajemství, jsou ochotni akceptovat hrubé porušení bankovního tajemství kvůli dosahování jejich politických cílů," řekl dále ve čtvrtek Hildebrant.

Hildebrandova žena Kashya vydělala na transakci nákupu 504 tisíc amerických dolarů loni v srpnu. Švýcarská centrální banka v sobotu uvedla, že najme externí firmu, která zkontroluje všechny bankovní transakce jejích manažerů v letech 20092011.

Zaměstnanec banky Sarasin, který podle všeho ukradl detaily o měnové transakci, jíž se účastnila manželka šéfa švýcarské centrální banky, se dokonce pokusil o sebevraždu. Devětatřicetiletý bývalý počítačový technik banky Sarasin je obviněn, že vynesl tajné informace o obchodu manželky Philippa Hildebranda a předal je předsedovi švýcarské Lidové strany Chritophovi Blocherovi, který Hildebranda dlouhodobě kritizuje.

List SonntagsZeitung s odvoláním na nejmenované zdroje o víkendu uvedl, že bývalého technika převezli do nemocnice poté, co se pokusil o sebevraždu. Na začátku ledna se přitom sám přihlásil policii, která vůči němu zahájila trestní stíhání. Sám Hildebrand přitom žádnému kriminálnímu vyšetřování čelit nemusí.

Tomáš Králícek, David Vandrovec, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688