Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  02.01.2012 11:18:13

Získejte nemovitost za výhodnou cenu

Při nákupu nemovitosti se nemusíte spoléhat jen na nabídku realitních kanceláří. Nemovitost lze získat i v dražbě. Výhodou je, že můžete nemovitost koupit za nižší než tržní cenu. Výhodou je i fakt, že vydražením se nemovitost „vyčistí“, tedy zaniknou omezení, která na ni váznou kvůli vzniklým dluhům, jako například možnost dům prodat.


Získejte nemovitost za výhodnou cenu


K vlastnímu bydlení se můžete dostat několika způsoby. Ti šťastnější mohli získat byt, dům či jinou nemovitost od rodiny. Většina z nás se však musí spolehnout na sebe a nemovitost koupit či od základu postavit. Méně využívanou možností nákupu nemovitosti je dražba. Co si představit pod dražbou? Je dražba pro každého? Kde získáte potřebné informace o dražených nemovitostech?


Dražba podle zákona


S dražbou se již minimálně ve filmu setkala většina z nás. Na předem určeném místě se setká skupina lidí, která má zájem o dražený předmět. Na tomto místě jsou podávány na výzvy licitátora cenové nabídky. Kdo podá nejvyšší nabídku, na toho přejde příklepem licitátora vlastnictví nebo jiné právo k předmětu dražby. Přesný výklad pojmu dražba naleznete v zákoně o veřejných dražbách.

 
Kdo se může zúčastnit dražby?


Dražby se může zúčastnit každý, kdo může na území České republiky nabývat nemovitosti. Nejde však o jediný požadavek. Do zahájení dražby musíte složit tzv. dražební jistotu. Tato částka se odvíjí od hodnoty dražené nemovitosti, počítejte tedy minimálně s částkou několika stovek tisíc korun. V případě, že v dražbě nemovitost nezískáte, tedy nepodáte nejvyšší nabídku, složenou dražební jistotu získáte zpět. Dražby jsou bezplatné.
Zákon také vymezuje osoby, které se dražby účastnit nemohou. Jedná se o dlužníka, jehož nemovitost má být v dražbě prodána, manžela či manželku dlužníka, soudního exekutora a jeho zaměstnance, soudce a vítěze dražby dané nemovitosti, který nedoplatil kupní cenu a dražbu zmařil.

Spočítejte si hypotéku v hypoteční kalkulačce na http://www.penizenavic.cz/hypotecni-kalkulacka


Pokud podáte nejvyšší nabídku, musíte následně doplatit cenu nemovitosti do hodnoty nejvyššího podání. Po zaplacení je oznámena změna vlastnického práva na katastrálním úřadě. Při vydražení nemovitosti musíte zaplatit daň z převodu nemovitosti.
Informace o pořádaných dražbách najdete na internetu
O pořádaných dražbách se můžete dozvědět například na internetových stránkách dražebníků. Je na místě dodat, že dražby mohou organizovat a provádět pouze koncesovaní dražebníci. Ti odpovídají za její zákonný průběh. Pro případ vzniku škody jsou povinně pojištěni. Rozsáhlý seznam dražebníků naleznete například na internetové stránce www.centralniadresa.cz.


O pořádaných dražbách se můžete dozvědět i na internetových stránkách či úředních deskách exekutorů. Exekutoři mohou zveřejňovat své dražby i na realitních serverech.
Informace k nabízeným nemovitostem
Před každou dražbou si zjistěte maximum informací k dané nemovitosti. Před vlastní dražbou můžete danou nemovitost v určených dnech navštívit. Pouze na osobní prohlídce můžete zjistit skutečný stav nemovitosti.


Jan Zachystal z realitní kanceláře RE/MAX Alfa považuje za nejdůležitější zjistit, zda na nemovitosti neváznou věcná břemena, jako například věcné břemeno užívání třetí osoby, popřípadě průchod nebo průjezd přes pozemek. Práva těchto osob zůstávají převodem vlastnictví v důsledku dražby nedotčena.


„Rozhodně je potřeba také vědět, zdali původní majitel v nemovitosti ještě bydlí. Může se stát, že i když například dlužník o nemovitost v dražbě přijde, nevystěhuje se a neumožní tak novému majiteli nemovitost užívat. Nový majitel se pak musí svého práva domáhat soudní cestou, a teprve poté, co bude úspěšný, může podat návrh na vyklizení nemovitosti k příslušnému soudu nebo exekutorovi," dodává Zachystal.


Před každou dražbou si dobře spočítejte, zdali máte likvidní prostředky na doplacení kupní ceny. V případě, že se vám v daném termínu nepodaří kupní cenu doplatit, dražební jistota propadá.
 

 
Dražby nabízejí výhodné ceny


Nemovitost zařazenou do dražby můžete získat za nižší než tržní cenu. Nejnižší cenou, na které dražba nemovitosti začíná, je vyvolávací cena. Její výši určuje zákon, a to na dvě třetiny znaleckého odhadu hodnoty nemovitosti. Pokud se nemovitost nepodaří vydražit napoprvé, při druhé dražbě se začíná na polovině odhadní hodnoty.

Spočítejte si hypotéku v hypoteční kalkulačce na http://www.penizenavic.cz/hypotecni-kalkulacka


Cena nemovitosti, jejíž majitel má problém se splácením, může klesnout i na hodnotu výše dluhu. Konečnou cenu, za kterou se podaří nemovitost vydražit, určí výše následných „příhozů". Lze předpokládat, že žádný z účastníků dražby nepůjde s nabídkou u dané nemovitosti výše, než za jakou se obdobné nemovitosti v dané lokalitě obvykle prodávají (pozn. bude se držet pod tržní cenou).

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688