TNBiz (TN.cz)
Finance  |  16.12.2011 10:20:11

Lagarde (MMF): Světu hrozí krize jako ve třicátých letech, spolupracovat by měla Británie i Čína

PRAHA (MEDIAFAX) - Světu hrozí, že upadne do krize jako v třicátých letech dvacátého století, pokud se státy nepřestanou hašteřit a nezačnou intenzivně spolupracovat na vyřešení prohlubující se krize Evropské unie, varovala šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová. Francouzi stále ostřeji útočí na Brity.

Pokud se mezinárodní společenství nedohodne na spolupráci, dojde k oslabení ekonomik, ke vzniku ochranářství a k izolaci jednotlivých zemí. Během návštěvy Spojených států to uvedla generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardová. "Přesně k tomu došlo ve třicátých letech dvacátého století a to, co pak následovalo, není něco, na co bychom se mohli těšit," citoval Lagardovou deník Guardian.

Lagardová své dosud nejsilnější varování ohledně povážlivého stavu světové ekonomiky pronesla ve chvíli, kde se zostřuje obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou a současně se přitvrdily útoky francouzské politické reprezentace na Velkou Británii, napsal ve svém pátečním vydání deník Financial Times.

Lagardová byla nucena snížit předpovědi MMF ohledně globálního hospodářského růstu na příští rok a vyvíjí tlak na země mimo eurozónu, včetně Británie, aby hrály podstatnější roli při řešení krize v eurozóně.

Podle plánu MMF, schváleného minulý týden na bruselském summitu, mají evropské země přispět celkovou částkou 200 miliard eur. Vnější svět má také přispět. Peking to zatím odmítá a tvrdí, že si Evropa musí vyřešit své problémy sama.

"Není jediná ekonomika na světě, která nebude postižena krizí, jež nejenom vzniká, ale přímo eskaluje. Není to krize, kterou může vyřešit jen skupina zemí. Doufejme, že ji vyřeší všechny země, všechny regiony a budou jednat společně," uvedla Lagardová s tím, že krize v eurozóně je tak obrovská a má tak velké dopady pro ostatní svět, že ji evropské vlády samy nevyřeší. Současně vyzvala Velkou Británii, aby opustila své izolacionistické postoje a zapojila se do společné evropské snahy o zastavení ekonomické krize.

Na britskou hospodářskou politiku zatím zaútočili jak francouzský ministr financí Francois Baroin, tak guvernér francouzské národní banky Christian Noyer. Francii hrozí snížení ratingu a Noyer vyjádřil názor, že by nejprve měl být rating snížen Británii. Baroin zesměšňoval Británii ve francouzském parlamentu.

"Velká Británie je ve velmi obtížné hospodářské situaci. Deficit má skoro na hranici Řecka, zadluženost má podobnou jako Francie, má daleko vyšší hrozbu inflace a předpověď hospodářského růstu je silně pod průměrem eurozóny. V takové situaci udělala Británie rozhodnutím nepřistoupit ke změnám Lisabonské smlouvy a jen přihlížet evropské snaze o zastavení krize opravdu odvážný krok," citoval Noyera deník Guardian.

Ondrej Fér, fer@mediafax.cz

Související zprávy:
Lagardeová: Žádný stát není imunní vůči... 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688