TNBiz (TN.cz)
Finance  |  12.12.2011 10:00:11

Summit EU zřejmě neuklidní trhy na moc dlouho

BERLIN (MEDIAFAX) - Summit Evropské unie (EU) minulý týden sice schválil významný posun k hlubší ekonomické integraci v naději, že se podařilo zabránit budoucím dluhovým krizím, pro trhy to však bude příliš málo nebo příliš pozdě, aby se vyřešila současná krize. Uvedla to v pondělí agentura Reuters.

Stejně jako v případě předchozích summitů se zřejmě ani nyní nepodaří investory uklidnit na příliš dlouho.

Šéfové Evropské unie ukončili summit historickou dohodou o návrhu nové smlouvy o hlubší integraci v eurozóně, analytici jsou však i nadále skeptičtí v tom, že by takto dlouhodobý krok mohl vyřešit současnou krizi, která již dva roky otřásá celou Evropou.

I když německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že neočekává další jednání evropských lídrů před Vánoci, nejmenovaný zdroj z Evropské unie řekl, že tlaky na finančních trzích nakonec stejně donutí šéfy EU se znovu sejít v jedné místnosti celkem brzy.

Už během ranního pondělního obchodování začaly klesat evropské akcie, výnos německých dluhopisů roste a klesá kurz jednotné evropské měny, upozornila agentura Reuters s tím, že pohyby na trhu zatím nejsou nicméně nijak dramatické.

"Kroky šéfů eurozóny sice nejsou žádná katastrofa, ale také to není žádná bazuka proti krizi, která by uvolnila napětí na trzích na nějakou delší dobu," uvedl Howard Archer, ekonom společnosti IHS Global Insight.

Euro kleslo během pondělního obchodování na asijských trzích, protože se obchodníci domnívají, že plán EU není dostatečně rozhodný, aby vyřešil stávající dluhovou krizi.

Šéfové unie se dohodli, že půjčí na 200 miliard eur Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na pomoc státům eurozóny, které krize zasáhla nejvíce. Navíc urychlí začátek fungování Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) o jeden rok na polovinu roku 2012.

Tyto kroky spolu s navýšením kapacity stávajícího záchranného fondu EFSF by měly rozšířit pomoc problémovým zemím, jako jsou Itálie a Španělsko, které tvoří třetí a čtvrtou největší ekonomiku celého bloku.

Samotná Itálie bude od února a do dubna příštího roku potřebovat 150 miliard eur. Do začátku fungování ESM však bude zbývat ještě několik měsíců a jen málo zahraničních investorů je nyní ochotno investovat penize do Evropského finančního stabilizačního mechanismus (EFSF).

K tomu navíc nad Evropou visí Damoklův meč v podobě snížení úvěrového hodnocení ratingovou agenturou Standard and Poor's, což zřejmě sníží také důvěryhodnost samotného EFSF a to by v důsledku mohlo opět snížit dostupnost financování.

Podle prohlášení Standard and Poor's by se agentura měla rozhodnout ohledně ratingu "co nejdříve" po summitu.

"Objevuje se znovu stejný vzorec jako před předchozími summity EU. Ceny na trzích před summitem rostou, jen aby mohly po jeho konání opět propadnout," uvedl Markus Renwand ze společnosti Helaba.

Výsledky summitu navíc budou muset schválit jednotlivé členské státy. "Ještě tu je velká nejistota. Musíme co nejrychleji implementovat to, na čem jsme se dohodli," prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve vysílání televizní stanice ZDF. "Musíme na tom urgentně zapracovat. Nemůžeme si dovolit upustit ani na Vánoce," dodal.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688