Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  11.12.2011 11:34:28

Největší konspirační teorie na Wall Street


Kdysi to bylo jednoduché, všechno na finančních trzích mělo své jasné a logické vysvětlení. Vezměme si například krizi v roce 1987 - během jediného dne ztratil index Dow Jones více než pětinu své hodnoty. Tehdy se pouze spekulovalo o tom, proč trh poklesl tak rychle.

Vina byla svalena na takzvaný program trading (počítači řízené obchodování), o kterém většina lidí nikdy neslyšela. Do obchodního systému byly zavedeny kontrolní mechanismy. Ovšem trh se velice brzy zotavil a celá kauza postupně vyprchala. Diskuze o důvodech pádu se přenechaly odborným komisím a akademickým teoretikům.

V porovnání s krizí v roce 2008, která podle mnohých stále pokračuje, se pád trhu v roce 1987 může zdát jako pouhé intermezzo. Ohromný strach, srovnatelný leda s obavami ze Sovětského svazu v 50. letech, vytváří výborné prostředí pro vznik různých konspiračních teorií.

Není to žádné překvapení. V článku "Paranoidní američtí politici" vyjádřil Richard Hofstadter v roce 1963 myšlenku, že se paranoia stala přijatelnou součástí politické kultury. Takže se zdá být přirozené, že se paranoidní chování vkradlo i do finančního systému.

Na poli konspiračních teorií existují dva hlavní názorové proudy: alternativní minulost a skryté faktory.

Alternativní minulost: "Člověk nesmí uvěřit tomu, co se mu snaží vnutit." Je velmi jednoduché přijmout to, co říkají o atentátu na prezidenta Kennedyho. Pravda, které nemáte uvěřit, je jako řízená demolice. Atentátník Oswald byl totiž pouhý obětní beránek.

Skryté faktory: Opravdu se to děje a je to všechno utajené. Oblast 51 v USA je skvělým příkladem.

Neexistují ovšem ověřené důkazy. Možná Kennedy nebyl zabit agenty CIA, ale některé jiné zvláštní příběhy o CIA se ukázaly být pravdivé. Čas, někdy i dlouhá doba, buďto konspirační teorie zlikviduje, nebo potvrdí.

Nabízíme průvodce současnými konspiračními teoriemi o Wall Street, každá ohodnocena v rozsahu, průkaznosti, zjistitelnosti a pravděpodobnosti od 1 (nepravděpodobné) do 5 (jisté).

Tým na ochranu proti pádu trhů manipuluje s výsledky obchodování

Klasická konspirační teorie založená na faktech. Ano, opravdu existuje "tým na ochranu proti pádu trhů", přestože se tak přesně nejmenuje. Poprvé tuto informaci zveřejnil Washington Post v roce 1997, kdy byla prezidentova Odborná skupina pro finanční trhy připravena zasáhnout v případě kalamity na trzích. "Tým na ochranu proti pádu trhů" je název uměle vytvořený deníkem Washington Post a už se zažil do širokého povědomí.

Článek stvořil nával konspiračních teorií, které se drží dodnes a dokazují, že vláda doopravdy tajně zasahuje do tržního dění, nakupuje aktiva, indexy, futures. Jak kdysi sdělil Ron Paul nedávno sdělil, usiluje o snížení ceny zlata. Ovšem nejvíce bije do očí fakt, že je "Tým na ochranu proti pádu trhů" založen na útržcích zpráv a komentářů veřejných činitelů, průkazné důkazní materiály v podstatě chybí.

Kategorie: Skrytý faktor

Rozsah: 4

Průkaznost: 4

Zjistitelnost: 3

Pravděpodobnost: 1

Wall Street okrádá spotřebitele u benzínových pump

Spekulace na Wall Street, které ženou ceny vzhůru, zpravidla nechávají veřejnost klidnou – pokud se týkají akcií. Ovšem na spekulace, díky kterým stoupají ceny benzínu, topného oleje a dalších komodit, veřejnost reaguje velmi negativně. Přesně to se stalo s ropou v roce 2008. Zcela jistě v tom byla manipulace trhu, ne?! Přece jen, jak je možné, že ceny tak stouply? Nedávalo to smysl. Za to museli být zodpovědní ti "odporní lidé" z Wall Street.

No a hádejte, jak to doopravdy bylo – přesně tak se to stalo. Komise pro obchodování s komoditními futures zjistila, že spekulanti vynesli ceny ropy na vrchol. Tohle je typický příklad toho, jak tradeři za terminály opravdu okrádají obyčejné lidi. Nebylo to jejich záměrem, ale byli to oni.

Kategorie: Skrytý faktor

Rozsah: 5

Průkaznost: 3

Zjistitelnost: 5

Pravděpodobnost: 5

Goldman Sachs jako obří upíří oliheň

 

Redaktorovi magazínu Rolling Stone Mattu Taibbimu se podařilo zasáhnout citlivou stránku naříkajících lidí v červencovém vydání roku 2009 v článku na téma vlivu Goldman Sachs ve Washingtonu, na Wall Street a na dalších místech. Goldman Sachs je v tomto článku popisována Taibbim jako "obří upíří oliheň, která má chapadla ovinuta kolem lidstva".

Není to přesná metafora, protože upíří olihně jsou maličká, hlubokomořská stvoření, která se jen velmi vzácně dostanou do kontaktu s lidmi, ovšem pointa v tomto případě byla trefná. Goldmani mají vždy způsob, jak vycouvat z každé nepříjemné situace. Taibii to ani nezmínil, ale vyhnali šéfa newyorské burzy Richarda Grassa, když se projevil jako chybná volba pro tuto pozici. Slabina jeho tahu proti Goldmanům tkví v tom, že spoléhal na velkou medializaci sporu, například na oznámení, že "Goldman Sachs uměle vytvořila každou větší krizi na trzích od propadu v Černý pátek roku 1929".

Ovšem hlavní myšlenka byla správná - Goldman Sachs hrála klíčovou roli v hypotéčních problémech, resp. derivátech navázaných na hypoteční trh, navíc má svá chapadla propletená americkou vládou a státní správou. Jde o klasický případ přesycení moci.

Kategorie: Alternativní historie

Rozsah: 5

Průkaznost: 3

Zjistitelnost: 5

Pravděpodobnost: 4

O dalších konspiračních teoriích na Wall Street se dovíte ZDE:

Čtěte také:

Trh je spasen! Vysokofrekvenční obchodníci musejí prozradit svá algoritmická tajemství

Kdo ovládá trh s komoditami? Tajemné firmy, na něž je vládní regulace krátká 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688